Usnesení IX. sjezdu KSČM

Stručný volební manifest

Volební program KSČM 2017 - 2021

volby podle obcí do kraje v okrese Znojmo

Globální podvod ?

Odsun, nebo »vyhnání«?

Postupim (11.7.2017) Česká televize ve svém, jinak dobrém, seriálu o vlastech českých před několika dny představila i Český les, hraniční území mezi Českou republikou a spolkovou zemí Bavorsko. Tedy území, která, na rozdíl od ostatních částí Spolkové republiky, oddělují nás hraničními patníky označenými jako zemská hranice. V onom pořadu, ač šlo o pořad geografický, mající nás seznámit s krásami různých koutů naší země, zazněla tu, jakoby na okraj, v jednom místě Českého lesa věta o tom, že »po vyhnání německého obyvatelstva« vznikly problémy.

Nejde mně o ony problémy. Jistě byly. Válka a okupace jich vytvořila mnoho, jde mně o zmíněné »vyhnání«. Co je to vlastně »vyhnání«? Podle normálního výkladu vyhnat znamená někoho vyhodit z jeho domu, z lokality, z... čehokoli, každý víme, co znamená »vyhnat toulavého psa«, byť s obsahem v tomto případě nemusíme souhlasit. Ono »vyhnání německého obyvatelstva« má však zcela jiný podtext. Odsunutí tzv. sudetští Němci se několik let po odsunu pokusili postavit na hlavu příčiny a začátek války. Už problémem nebyla jejich snaha, Mnichov a pomnichovské události, jež zničily demokratické Československo, 15. březen, který zlikvidoval i zdání samostatnosti, ale poválečné zacházení s Němci, kterých podle landsmanšaftu zahynulo při tom na čtvrt milionu. Údajový nesmysl se později změnil v poslední Deklaraci podepsané už za režie pánů Havla a Jiřího Dienstbiera, i když i on byl velmi velmi nadsazený. Slovo »vyhnání« však zůstalo, a i když od prvopočátku odmítané, za přispění takových českých politiků, jako je pan Bělobrádek a Herman, se opět dostává na scénu.

Přitom o odsunu – takové slovo bylo používáno od prvopočátku – rozhodly mocnosti v Postupimi 2. srpna 1945. Ocitujme si příslušnou část Postupimské dohody: »Tři vlády uznávají po projednání otázky ze všech aspektů, že musí dojít k odsunu německého obyvatelstva nebo jeho části z Polska, Československa a Maďarska do Německa...« Teprve na jejím základě došlo k organizovanému odsunu těch, kteří se v době před Mnichovem, po něm i za období okupace provinili proti své zemi, a nikdo v té době, a velmi dlouho po ní, nepoužil slovo »vyhnání«, protože slovo »vyhnání« vlastně popírá prvotní vinu.

Je charakteristické, že z české strany poprvé slovo odsun napadl Tomáš Halík před deseti lety v Katolickém týdeníku. Šlo o první vlaštovku, a - jak vidno - ujala se dokonce v České televizi.

autor: Jaroslav KOJZAR