Usnesení IX. sjezdu KSČM

Stručný volební manifest

Volební program KSČM 2017 - 2021

volby podle obcí do kraje v okrese Znojmo

Globální podvod ?

Akceschopnost vlády se blíží nule

M.Vostrá (17.7.2017) V Poslanecké sněmovně panuje totální chaos a vládní koalice již není schopna najít shodu ani na svých vlastních, vládou předložených zákonech. Animozita vládních stran se přenáší do jednání o zákonech a akceschopnost vlády se blíží k nule.

Haló novinám to řekla místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM Miloslava Vostrá. Reagovala tím na skutečnost, že ve sněmovně přibývá návrhů, které do konce volebního období již neprojdou hlasováním poslanců, ačkoliv jde o vládní předlohy, a měly by tedy mít výraznou většinu.

Minulý týden neuspěl například kariérní řád učitelů, který prosazovali ministři školství za ČSSD Kateřina Valachová a Stanislav Štech. V dubnu ho sice vládní strany ve sněmovně prosadily, po jeho vrácení Senátem se ale už dost hlasů nenašlo. Proti se postavila většina klubu ANO. Štech ještě před hlasováním hnutí ANO za jeho postoj kritizoval. »Je otázka, jestli se v této zemi funguje a bude fungovat podle principu zastupitelské demokracie, nebo podle nasliněného prstu, kam momentálně se obrací přízeň či nepřízeň voličů,« řekl.

Poslanci zamítli také návrh památkového zákona lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana. Ten poté, co pro zamítnutí hlasovala značná část poslanců ČSSD, mluvil o podrazu.

Někteří poslanci mají strach o svá místa

Podle Vostré však neschopnost vlády dohodnout se způsobila, že pod stůl padají i některá potřebná opatření, jako např. zákon o sociálním bydlení, zálohové výživné, novela insolvenčního řízení či zákon o obecném referendu. »To už se díky postupu koaličních stran do voleb nevyřeší,« uvedla Vostrá. Zároveň připomněla, že vládní koalice ve většině případů zcela ignorovala návrhy zákonů opozice, tedy i KSČM. O to větší překvapení pro komunisty podle ní bylo, když se některé z jejich návrhů objevily v programu ČSSD. »Již začátkem tohoto roku jsme navrhovali vyhlášení předčasných voleb, rozpuštění současného nefunkčního složení Poslanecké sněmovny a tím pádem ukončení zcela zbytečné, ale i škodlivé agonie. Bohužel nebyli jsme vyslyšeni, asi i s ohledem na to, že někteří poslanci mají strach o svá místa, o něž by po volbách mohli přijít,« uvedla místopředsedkyně klubu. Dát občanům možnost, aby sami rozhodli o další podobě a pokračování správy naší země, by přitom podle ní bylo nejčistším řešením. »V podstatě půl roku de facto nikdo nevládne. Věřím, že po podzimních volbách se podaří získat dostatečnou sílu, abychom prosperitu ekonomiky začali přenášet konečně také do domácností našich občanů. Nejdřív si ale budeme muset vytrpět klasickou kampaň a vzájemné útoky zvláště ČSSD a ANO,« dodala Vostrá.

Premiéra čekají bilanční schůzky

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že v příštích týdnech chce rekapitulovat splněné programové priority na bilančních schůzkách s jednotlivými ministry. »Myslím, že naprostou většinu zákonů, které jsme předložili do Parlamentu, které byly spojeny s klíčovými body vládního programu, se nám podařilo prosadit. Týkaly se sociálního programu a boje s šedou ekonomikou,« tvrdí předseda vlády.

Mezi koaliční priority ve sněmovně se však v závěru funkčního období nevešly například zákon o zálohovaném výživném, který dlouhodobě prosazovala sociální demokracie, nebo novela insolvenčního zákona připravená ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO). Projednat se nestihne ani novela zákoníku práce, rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu či zřízení univerzitních nemocnic. Ztroskotal také zákon o sociálním bydlení, který předkládala ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Nejednotně hlasovaly vládní strany už například loni v květnu při projednávání protikuřáckého zákona, který neprošel kvůli hlasům ANO. Hnutí tehdy čelilo obviněním z porušení koaliční smlouvy. Koalice roztržku vyřešila urychleným předložením a prosazením nového zákona, který je účinný od konce května.

autor: (jad)