fax: +420 515 244 716

Mirek

Znojmo KSČMinformace

Buďte hodný na své děti, nezapomeňte, že jednou vám budou vybírat domov důchodců!

Pravicové šetření

(1.9.2014)

Zamýšlel jsem se nad otázkou, zda postačí důchodcům dnešní důchod. Po zhlédnutí několika televizních reportáží, které byly zaměřeny na výši důchodu, mne zaujala jedna reportáž, kde vystupovala důchodkyně a děkovala za zvýšení důchodu cca o 200 Kč. Přesně uvedla, že i tato částka je vynikající, protože si nekoupí laciný margarín, ale namaže si chleba máslem.

V tomto případě je k zamyšlení, kolik zbývá některým důchodcům na jídlo po zaplacení povinných částek na komodity, jako jsou elektřina, plyn, teplo a nájem. Některým z nás, kteří pobírají například průměrný plat v této republice, ani nedochází, že v zemi žijí důchodci, jež mají na měsíc na koupi potravin 2000 Kč.

Takovému Kalouskovi bylo asi úplně jedno, kolik zbývá těmto lidem na živobytí, prostě se musí ve státním rozpočtu šetřit. A já se ptám, šetřilo se na správném místě? Co takhle zdanit výdělky, jež přesahují 100 000 Kč měsíčně? Zaslouží si lidé, jež sedí ve správních a dozorčích radách, za čtyři sezení ročně odměnu dosahující třeba milion korun?

Sedí tam pouze proto, že si uvedené peníze takzvaně vysedí, anebo za tyhle veliké peníze odvádějí aspoň takovou práci jako dělníci, kteří přijdou každý den strhaní z práce za 15 000 Kč hrubého? A co na to mají teprve říkat ti důchodci, kteří mají radost z toho, že si koupí místo margarinu máslo?

Z těchto důvodů musím poděkovat kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD), jenž prosadil návrh na slevu na dani pro pracující důchodce s uvedením: »Rušíme tím daňový balíček, který kdysi protlačila parlamentem Nečasova vláda. Znamenal zvýšení daňového zatížení pro celou řadu občanů včetně zaměstnanců.« Pracující důchodci si od příštího roku budou moci podle normy opět nárokovat slevu 24 840 korun ročně. Sleva na dani pro důchodce vyplývá z koaliční dohody.

Já osobně bych si dovedl představit takovou situaci, že pro lidi, pro které je hodnota částky 100 000 Kč stejná jako pro druhého částka sto korun, bych zavedl daleko vyšší daň, protože mezi těmito lidmi je nepředstavitelný rozdíl v měsíčních mzdách.

Je to komunistický výmysl? Není. Ve Francii podobné opatření zavedli a někteří známí herci se kvůli tomu stěhovali do Ruska. Toto je můj recept, jak pomoci důchodcům. Chudým přidat a nesmírně bohatým ubrat, vždyť při těch výdělcích si toho ani nevšimnou.

Můžete si koupit hodiny »kukačky« třeba za milion? Pan Bakala ano, ale více peněz dával pravicovým stranám, ono se to asi vyplatilo.

Radek NEJEZCHLEB, kandidát do Senátu, volební obvod č. 15 - Pelhřimov a Jindřichův Hradec