fax: +420 515 244 716

září

úvodník

(22.9.2009)

Vážení přátelé, soudružky a soudruzi.

Pádem Topolánkovi vlády se na start k předčasným volbám postavily hlavní politické strany,

topolánek
ale i malé strany a sdružení. Zdánlivě bezproblémový volební  běh byl odstartován skandály. Po několika nejistých krocích nastala před běžci překážka v podobě napadení termínu předčasných voleb v neústavnosti a poslanec Melčák na poslední chvíli podal prostřednictvím Kalvody podnět
Ústavnímu soudu.  ÚS z obsahu stížnosti poslance Melčáka usoudil, že má pravdu a pozastavil termín výkonu voleb ve dnech 9. a 10. října 09.  Uvedenou první překážku poslanci společně překonali v mírně chaotických přeskocích  s názorem, že respektují  rozhodnutí ÚS. Dohodli se, že v tomto směru  připraví právní úpravu Ústavy ČR. Touto úpravou se mělo dojít k rozpuštění sněmovny a vypsání druhých předčasných  voleb v rámci volebního zákona. Poslanci, senátoři,  prezident i představitelé politických stran si džentlmensky plácli a již nic nestálo po schválení v cestě  předčasným listopadovým volbám. Běh pokračoval do doby, kdy se objevila další překážka v tom, že někteří přeběhlíci s Melčákem vyhrožovali, že podají opět stížnost a tyto volby napadnou u ÚS.  Zástupci – právníci politických stran navrhovali různé právní  úpravy s možností  rozpuštění sněmovny. Na této překážce se ukázalo, že jednotlivé strany mají různé názory a  zájmy v případě ukončení činnosti. Den D – 15. 9. 2009 se přiblížil a bylo nutné překonat uvedenou překážku v podobě hlasování o rozpuštění sněmovny.  Souběžně s předčasnými volbami se dal do pohybu proces k sestavení a schválení státního rozpočtu na rok 2010.  Hrozící deficit 230 miliard pozvedl ze židlí všechny poslance a ministry. Levicové i pravicové  strany mají  k rozpočtu výhrady. Boj o předlohu rozpočtu v záchraně vlasti při probíhající celosvětové krizi zapříčinil, že osudového dne poslanci rozpuštění sněmovny  nezařadili na bod jednání. Tato překážka byla nepřekonatelná, zejména změnou postoje  poslanců ČSSD. Ti vše zdůvodnili vážností situace a že netrvají na předčasných volbách  6. a 7. 11. 2009. Fišerova vláda předloží návrhy k řešení deficitu státního rozpočtu a poslanci najdou nějakou cestu jak vyjít z rozpočtového provizoria. Předčasné volby se tím smetly se stolu a čekají nás pravděpodobně řádné volby v květnu 2010. Následující dny se bude řešit situace kolem návrhů na  eurokomisaře ČR, řešení rozpočtu s hrozícím státním bankrotem, pokud půjdeme Maďarskou cestou. Jak se ukazuje, tak  starosti s  odpovědností v práci politikům přibývá, protože  neřešení problémů jim přerostlo přes hlavu. Volební běh k předčasným volbám v roli fenomenálního Usáina Bolta to rozhodně nebyl.

Obyčejní lidé jsou rozladěni a v době dozrávání vína a dobrých burčáků si raději sednou do sklípku a u vařícího burčáku politickou situaci proberou. S jakým názorem a výsledkem? Nechejme se v dalších volbách překvapit. Škoda práce a  vynaložených milionů. Přeji Vám všem,  krásné posezení  při setkáních u burčáku a optimistický pohled  do kalných vod dnešní politiky.                                                 Vlašín Miroslav