fax: +420 515 244 716

září

KLUB ČESKÉHO POHRANIČÍ INFORMUJE

(25.9.2009)

Mezinárodní setkání na Strečně a ve Varíně.

V sobotu 12.září 2009 se uskutečnilo mezinárodní setkání k 65.výročí Slovenského národního povstání a k 62.výročí bojů s banderovci. Nejdříve jsme navštívili památník francouzských partyzánů na vrchu Zvonica u Strečna. K téměř 200 přítomným členům a příznivcům KČP z České a Slovenské republiky o svých zážitcích ze SNP promluvil jeho přímý účastník gen.Ing. František Šádek. Českou a Slovenskou hymnu zazpíval pěvecký soubor ze Žiliny, setkání svými lidovými písněmi zpestřil krojovaný pěvecký soubor Malošarišanka z východního Slovenska. Položením kytic jsme uctili památku padlých hrdinů SNP. Převozem  „kompou“ jsme pak překonali řeku Váh a zúčastnili jsme se ve Varíně shromáždění na náměstí u památníku bojů s banderovci.  Po hymnách mezinárodní vzpomínkové shromáždění zahájil předseda západoslovenského KV KSS ze Žiliny RSDr. Michal Kotián. Hlavní projev měl předseda Národní rady KČP ing. Karel Janda. Mj.uvedl, že v oblasti Malé Fatry, ve Varíně a v nedalekých Krasňanech končily boje s banderovci porážkou nejnebezpečnějsí Burlakovy sotně a jeho zajetím. Rovněž ve Varíně vystoupili oba pěvecké soubory, památku padlých v bojích s banderovci jsme uctili položením kytic k památníku. Jihomoravský kraj zastupovala naše znojemská delegace ve složení Stanislav Bršlica, Miroslav Vlašín, Valerij Krejčí, Jiří Bureš a Josef Jančara, předseda OV KSČM v Břeclavi a předseda jihomoravské krajské rady KSČM.

SETKÁNÍ v restauraci „Na školce"při harmonice s. Josefa Svobody

V úterý 15.září 2009 se znovu po prázdninách konalo tradiční setkání členů a příznivců KČP ve Znojmě v restauraci Na školce při harmonice s. Josefa Svobody. Předseda okresní rady KČP Stanislav Bršlica v úvodu informoval o setkání ochránců čs.státních hranic jižní Moravy dne 4.července 2009 v Břeclavi (v Majáku jsme informovali v červenci) a o pozvánkách na nejbližší akce. Toto setkání se stalo příležitosti k blahopřání k významnému životnímu jubileu – k 90.narozeninám s.Havlu Jalůvkovi, který se narodil 22.září 1919. Havel Jalůvka většinu svého aktivního života byl důstojníkem Pohraniční stráže. I v důchodu zůstal aktivním členem KSČM a po obnovení činnosti KČP ve Znojmě se stal rovněž jeho aktivním členem, i ve svém vysokém věku se pravidelně zúčastňuje našich setkání. Za jeho dlouholetou aktivní službu při ochraně čs.státních hranic a jeho vlastenecké postoje mu na návrh znojemské okresní rady udělila Národní rady KČP vyznamenání – plaketu „Za obětavou práci pro vlast!“, které mu spolu s blahopřejným dopisem a dárkem předal místopředseda NR KČP Stanislav Bršlica. Předseda OV KSČM s.Miroslav Vlašín předal jubilantovi blahopřejný dopis a drobné dárky.

Příští setkání v restauraci „Na školce“ každé třetí úterý v měsíci od 15,00 hodin se uskuteční v termínech: 20.října, 24.listopadu (protože 14.11. je státní svátek), a 15.prosince.

Pozvěte na tato setkání i své přátele, budete informování o činnosti v Klubu českého pohraničí a akcích okresního výboru a městské rady KSČM, Levicového klubu žen, Společnosti česko-kubánského přátelství, společně si zazpíváme a pobesedujeme s přáteli.

Beseda

s bývalým diplomatem ČSSR a publicistou Václavem Jumrem se uskutečnila v pátek 18.září 2009 při setkání na „ znojemském burčáku“ v areálu restaurace Na školce. Přítomni byli i kandidáti za KSČM k volbám do poslanecké sněmovny P ČR poslanec doc.PhDr. Miroslav Grebeníček a starosta města Miroslav ing. Augustin Forman.

Soudruh Jumr v besedě mj.uvedl  své názory na současnou zahraniční politiku pravicových vlád  České republiky ve srovnání s obdobím do listopadu 1989, kdy jsme byli ve světě uznávaným suverenním státem. Odpověděl na dotazy např. k současné politice kancléřky SRN Angely Merkelové ve vztahu k České republice a její postoje k odsunutým sudetským Němcům; k zahraniční politice české vlády k Ruské federaci a k antiruským postojům ve sdělovacích prostředcích; názor na zahraniční mise ČR v Afganistánu, Iráku, Kosovu; k  narůstajícímu neofašismu aj.

Ve Znojmě byl s. Jumr poprvé a jistě ne naposled, abychom se mohli seznámit s jeho bohatými životními i aktuálními zkušenostmi, zejména v oblasti zahraniční politiky.

Zpravodaj

klubů KČP „Hraničář“, který je v těchto dnech distribuován svým odběratelům, obsahuje mj.obsáhlou informaci o setkání hraničářů jižní Moravy v Břeclavi 4.července 2009 i z dalších setkání u bývalých brigád Pohraniční stráže – v Poběžovicích, na Chebsku, ve Zblovicích. V článku Ohlédnutí a zamyšlení nad oslavou 8.května uvádí Víťa Jurásek mj.fakta o padlých za druhé světové války na Znojmesku. O neofašismu a některých souvislostech ve svém Článku v Hraničáři píše PhDr. Josef Groušl,CSc. V „zelené“ příloze NAŠE ČESKÉ POHRANIČÍ mimo jiné píše doc.Ing.Jiří Dostál,CSc. z Ústí nad Labem „co nám nejen do severočeského pohraničí přinesla ´sametová´“? Prof.PhDr. Jiří Frajdl,CSc. V obsáhlé stati o faktech uvádí, jak před sedmdesáti lety začala útokem na Polsko druhá světová válka.  Nejen tyto, i další články a informace o činnosti klubů a územních rad KČP obsahuje zpravodaj Hraničář.

Využívejte jej k informování nejen členů a příznivců KČP, ale také v základních organizacích KSČM, i mezi našimi sympatizanty.

Pokud ještě nejste odběrateli  Hraničáře, který vychází jednou za dva měsíce a předplatné za 6 čísel ročně činí 120,- Kč, přihlašte se prostřednictvím OV KSČM k odběru, který zabezpečujeme hromadně (Stanislav Bršlica, Znojmo, tel.515 223 778), nebo jej objednejte na adrese: Hraničář, administrace, třída Politických vězňů 9, 111 21 Praha 1.

Stanislav Bršlica