X.sjezd KSČM

volby sněmovna rok 2017

leden 2018 - volba prezidenta

Znojmo KSČMListárna

„Nechtěj být člověkem, který je úspěšný, ale člověkem, který za něco stojí.“

Jak je to s podíly státu ve firmách

(19.1.2017)

Ministerstvo financí (MF) mělo ke konci loňského roku majetkový podíl v 50 firmách. V řadě firem jde ale o podíl v hodnotě pouze několika tisíc korun.

Během loňského roku došlo ke změně, kdy v lednu byla z veřejného rejstříku vymazána společnost Centrum - F. V té mělo MF stoprocentní podíl. Podle rejstříku byl předmětem činnosti firmy mimo jiné pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor.

MF mělo loni na základním kapitálu tuzemských firem podíl zhruba sto miliard korun. Vedle toho má ještě více než 96procentní podíl ve slovinské papírenské společnosti Vipap videm Krško, což činí na základním kapitálu zhruba 75,6 milionu eur (asi 2,1 mld. Kč).

V elektrárenské společnosti ČEZ, jejíž akcie se obchodují na pražské burze, drží MF 69,78 % akcií. V EGAP má 40procentní podíl, v České exportní bance vlastní 43,68 %. Ve společnostech ČEPRO, Český Aeroholding a MERO má pak stoprocentní podíl.

Mezi stoprocentně ovládanými firmami je i například společnost Prisko, přes kterou stát poskytuje úvěr za 700 mil. Kč těžební společnosti OKD. Firmu původně založil Fond národního majetku. Jejím hlavním předmětem činnosti bylo vypořádání všech závazků po privatizaci Škoda Auto.

Loni byla hlavním předmětem činnosti společnosti Prisko správa finančních investic, zejména poskytování úvěrů. Firma tak mimo jiné financuje právě slovinské papírny Vipap Videm Krško, v jejichž případě MF předloni vypsalo výběrové řízení na nového vlastníka. Přihlásilo se několik zájemců, MF ale nového vlastníka nevybralo. Nyní připravuje novou soutěž.

autor: (ici)