fax: +420 515 244 716

Zpravodaj OV KSČM ZNojmo

Jak budeme volit ?

(23.9.2010)

Volby do zastupitelstev obcí se konají stejně jako první kolo senátních voleb v pátek 15. října 2010 od 14.00 hodin do 22.00 hodin a v sobotu dne 16. října 2010 od 8.00 hodin do 14.00 hodin.

Připomeňme, že volit může státní občan ČR, kterému bude alespoň druhý den voleb 18 let a je v den voleb v obci přihlášen k trvalému pobytu. Voličem je také 18letý občan jiného státu, který je v den voleb v obci přihlášen k trvalému pobytu a jemuž právo volit přiznává mezinárodní smlouva. V současnosti je takovou mezinárodní smlouvou Smlouva o přistoupení ČR k EU. Občané členských států EU, kteří splňují podmínky pro přiznání volebního práva, mají právo, pokud požádali o zápis do dodatku stálého seznamu voličů, hlasovat ve volbách do zastupitelstva obce.

Voliče bude o době a místě konání voleb v obci informovat starosta obce nejpozději 15 dnů před volbami (30. září). Ve volební místnosti na viditelném místě vyvěsí hlasovací lístek označený nápisem »vzor«, prohlášení kandidáta o vzdání se kandidatury nebo zmocněnce o odvolání kandidáta, pokud byla doručena do 48 hodin před zahájením voleb; při zjišťování výsledků voleb se k hlasům odevzdaným pro takového kandidáta nepřihlíží.

Volič po příchodu do volební místnosti prokáže okrskové volební komisi svou totožnost a státní občanství ČR platným občanským průkazem nebo platným cestovním pasem ČR. Cizinec prokáže po příchodu do volební místnosti okrskové volební komisi státní občanství státu, jehož občané jsou oprávněni volit na území ČR průkazem o povolení k pobytu. Neprokáže-li volič svou totožnost a státní občanství ČR, popřípadě státní občanství státu, jehož občan je oprávněn hlasovat na území ČR, nebude moci volit.

Po záznamu ve výpisu ze stálého seznamu voličů (nebo z dodatku ze stálého seznamu voličů) obdrží volič od okrskové volební komise prázdnou úřední obálku opatřenou příslušným razítkem.

Hlasovací lístek pro volby do zastupitelstva obce může být vytištěn oboustranně. V záhlaví každého hlasovacího lístku je uveden název obce a počet členů zastupitelstva obce, který má být zvolen. Kandidáti každé volební strany jsou uvedeni na společném hlasovacím lístku v pořadí určeném volební stranou, a to v samostatných zarámovaných sloupcích umístěných vedle sebe.

Volební stranou může být politická strana, politické hnutí, jejich koalice, nebo sdružení politických stran nebo politických hnutí a nezávislých kandidátů, individuálně kandidující nezávislý kandidát nebo sdružení nezávislých kandidátů. Údaj o členství jednotlivých kandidátů v politických stranách nebo politických hnutích je na hlasovacím lístku uveden zkratkou. Pro informaci voličů budou na zadní straně informace doručované voličům společně s hlasovacími lístky uvedeny tyto zkratky s úplnými názvy.

Hlasovací lístek je na konci textu opatřen otiskem razítka obecního úřadu, který plní pro danou obec funkci registračního úřadu.

Hlasovací lístky jsou starostou obce distribuovány voličům nejpozději tři dny přede dnem voleb (12. října 2010). Při poškození či ztrátě lístku může volič požádat ve volební místnosti o nový.

Úprava hlasovacího lístku

Po obdržení úřední obálky, případně hlasovacího lístku, vstoupí volič do prostoru určeného k úpravě hlasovacích lístků. Pokud to neučiní, nebude moci hlasovat.

Hlasovací lístek může volič upravit takto:

Označit křížkem ve čtverečku v záhlaví sloupce před názvem volební strany pouze jednu volební stranu. Tím dá hlas jejím kandidátům.

Označit v rámečcích před jmény kandidátů křížkem toho, pro kterého hlasuje a to z kterékoli volební strany. Zakřížkovat však může maximálně tolik kandidátů, kolik členů zastupitelstva obce má být zvoleno.

Oba způsoby lze také kombinovat. Křížkem lze označit jednu volební stranu a dále v rámečku před jménem kandidáta další kandidáty, pro které hlasuje, a to v libovolných samostatných sloupcích, ve kterých jsou uvedeny ostatní volební strany. Tak volič dává hlas jednotlivě označeným kandidátům. Ale pozor! Pokud by volič tímto způsobem označil více než jednu volební stranu nebo více kandidátů, než je stanovený počet, byl by jeho hlas neplatný.

Po úpravě vloží volič hlasovací lístek do úřední obálky. Po opuštění prostoru určeného pro úpravu hlasovacího lístku ji před okrskovou volební komisí vhodí do volební schránky.

Každý volič hlasuje osobně. S voličem, který nemůže sám upravit hlasovací lístek pro tělesnou vadu, anebo nemůže číst nebo psát, může být za plentou jiný volič (ne člen okrskové volební komise), a hlasovací lístek za něj upravit a vložit do úřední obálky, popřípadě ji i vhodit do volební schránky.

Ze závažných zdravotních důvodů může volič požádat obecní úřad a ve dnech voleb okrskovou volební komisi o to, aby mohl hlasovat mimo volební místnost, ale pouze v územním obvodu stálého volebního okrsku, pro který byla okrsková volební komise zřízena. V takovém případě vyšle okrsková volební komise k voliči své dva členy s přenosnou urnou, úřední obálkou a hlasovacími lístky.

Poznámka: Hlasování voličů zapsaných ve zvláštních seznamech vedených zastupitelským nebo konzulárním úřadem ČR není při volbách do zastupitelstev obcí možné.

Přednostní hlasy ve formě, jak je známe z voleb např. do sněmovny, ve volbách do zastupitelstev obcí neexistují, jsou jen hlasy pro kandidáta. Pro každé volené zastupitelstvo je jen jeden hlasovací lístek, na kterém jsou všechny kandidující strany. Počet odevzdaných lístků se nezjišťuje, jejich počet okrsková volební komise nikam neuvádí. Každý volič má tolik hlasů, kolik se volí členů zastupitelstva, může uplatnit všechny, jen několik nebo žádný.

Ať už se volič rozhodne pro jakýkoli způsob udělení svých hlasů, ty se započítávají zásadně jednotlivým kandidátům podle těchto pravidel:

Když volič označil jednu stranu a nic jiného, hlas se započte každému kandidátu strany v pořadí od prvního dále až do pořadového čísla podle toho, kolik členů zastupitelstva se volí.

Když volič označil jednu stranu a navíc její jednotlivé kandidáty, hlas se započte každému kandidátu strany v pořadí od prvního dále až do pořadového čísla podle toho, kolik členů zastupitelstva se volí a k původnímu označení jednotlivých kandidátů této strany se nepřihlíží.

Když volič označil jednu stranu a ještě jednotlivé kandidáty jiných stran, hlas se započte napřed každému jednotlivě označenému kandidátu ostatních stran a poté tolika kandidátům označené strany v pořadí od prvního dále až do počtu, kolik zbývá do počtu volených členů zastupitelstva.

Když volič označil pouze jednotlivé kandidáty (a nikoliv stranu), je jedno, zda jsou z téže strany nebo z různých stran, hlas se započte každému označenému kandidátu.

Okrsková volební komise nejdříve zjišťuje počet hlasů pro každého kandidáta jednotlivě čárkovací metodou a až poté počty hlasů pro jednotlivé strany jako součet hlasů pro její kandidáty.