X.sjezd KSČM

květen 2011

»Lůza« má prý »držet hubu«

(25.5.2011)

PRAHA - Pravicová »šlechta« zvolila velice osobitý způsob, jak se vyrovnat s nespokojenými občany, nazvala je »lůzou«, která by prý měla raději »držet hubu«.

»Takovéto výroky odpovídají mentalitě české pravice. Ani mě již tolik nepřekvapují, jelikož určití představitelé vládních stran urážejí a pohrdají lidmi již 20 let,« komentoval pro Haló noviny výroky předseda Odborového sdružení Čech Moravy a Slezska, poslanec KSČM Stanislav Grospič. »Rozhodně jsou ale vysoce urážlivé,« dodal.

Radikální rétoriku odstartoval poslanec ODS Michal Doktor, když některé projevy na demonstraci označil v České televizi za bezpečnostní riziko. Například vyjádření mluvčí organizace ProAlt Terezy Stöckelové, která vyzvala, aby si občané nenechali všechno líbit a postavili se proti vládě, označil za povzbuzování extremismu.

»Nebezpečí vidím spíše ve výroku místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové (ODS), která v podstatě naznačila s odkazem na to, jaký problém je parlamentní demokracie, že pokud lidé nebudou poslušní, tak prostě změníme volební systém,« varoval Grospič. Vláda tak podle něj dává jednoznačně najevo, že by se neštítila v zájmu uchování moci inklinovat až k fašizujícím tendencím a pošlapat demokratické principy.

Tvrdá kritika protestujících občanů přitom není zdaleka ojedinělá. Podle serveru parlamentnílisty.cz se s názorem Doktora ztotožňují například předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), Jaroslav Škárka (nyní nezávislý, dříve VV), poslanec Michal Babák (VV), či místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Zvláštní kapitolu pak tvoří předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a zpívající poslanec TOP 09 Daniel Korte. Druhému jmenovanému nejspíše po takto obrovském projevu nespokojenosti lidí s reformami příliš do zpěvu nebylo, nespokojené občany ČR proto označil za »lůzu«. »Budou-li odbory pokračovat v této agresivní, negativistické a destruktivní politice vyvolávající nenávist mezi lidmi a ‚třídní hněv‘, bude na ně slušná část společnosti právem pohlížet jako na lůzu,« sdělil Korte serveru. »Měli by si uvědomit, že na Václavském náměstí nebyla žádná lůza, ale občané České republiky, kteří zcela oprávněně vyjadřují nespokojenost s tím, co vláda chystá a prosazuje,« upozornil poslanec KSČM.

Schwarzenberg pak osobitě přispěl k diskusi, když rovnou prohlásil, »ať všichni drží hubu«. Podle něj totiž na demonstraci zaznívaly »hospodské výroky«, které k diskusi nepřispějí. »Tak jak se rozpadá vládní koalice, tak u jejích členů roste úměrně tomu jejich zuřivost. Chtějí za každou cenu prosadit své reformy a převálcovat veřejné mínění,« vysvětlil Grospič.

Popiska:

Tito lidé mají být podle některých pravicových politiků »lůzou«, která má »držet hubu«...

HaNo(cik)