X.sjezd KSČM

leden 2018 - volba prezidenta

Znojmo KSČMMajákkvěten 2011

květen 2011

Otázka pro poslance Miroslava GREBENÍČKA (KSČM)

(25.5.2011)

Vládní koalice nyní zamýšlí vyplatit jednorázově odměnu pro členy tzv. protikomunistického odboje 100 000 korun na hlavu a současně jim zvýšit důchody.

Jak hodnotíte tento koaliční nápad?

mirek grebeníček
Záměr koalice výrazně přilepšit lidem kolem Konfederace politických vězňů beru jako přiznání vlády, že důchody, které dostává většina občanů, jsou nedostatečné. Je ale také nutné připomenout, že příspěvky k důchodu, finanční kompenzace za vazbu a věznění a některé sociální výhody těm, kdož se zbraní v ruce, sabotážemi, službou v zahraničních rozvědkách, armádách a prací pro zahraniční služby nebo jinak bojovali proti Československé republice, její státní moci v letech 1948 až 1989, byly již opakovaně poskytnuty.

Stalo se tak například už zákonem č. 119/1990 Sb., o soudní rehabilitaci, ale i nařízením vlády č.622/2004 Sb., o poskytování příplatku k důchodu, a naposledy zákonem č. 108/2009 Sb., o jednorázové peněžní částce nahrazující příplatek k důchodu a zvláštní příspěvek k důchodu. Pokud chce současná vláda tuto skupinu nyní dále nadřadit příslušníkům protinacistického odboje a bojovníkům za osvobození republiky z nacistické okupace další stotisícovou odměnou a dalším příplatkem k důchodu, nebude to asi všeobecně přijímáno s porozuměním.

Nabízí se ale ještě další otázka. Současná vláda teď do parlamentu posílá návrh na snížení většiny důchodů. Za těchto okolností působí návrh na stotisícovou kompenzaci a zvýšení důchodů pro vybranou politicky definovanou skupinu poněkud svérázně.

HaNo(za)