X.sjezd KSČM

volby sněmovna rok 2017

leden 2018 - volba prezidenta

Znojmo KSČMPřečetli jsme

„Kdo se nezajímá o politiku, o toho se začne zajímat politika“.

Už jen bez Babiše

(8.4.2018)

Sociální demokraté, kteří patří k různým proudům ve straně, se shodují, že i po krachu vyjednávání o menšinové koaliční vládě s Andrejem Babišem je možné, aby ČSSD kývla na nové vyjednávání s ANO. Tentokrát už však za podmínky, že by novým premiérem nebyl trestně stíhaný Babiš, ale jiný politik ANO. To zatím Babišovo hnutí odmítá.

Potvrdilo se, že hnutí ANO je stranou jednoho muže. Povýšilo jeho zájem nad vším,“ řekl delegátům na sjezdu v Hradci Králové předseda ČSSD Jan Hamáček. Řekl, že by jeho straně stačil i jen ústní závazek Andreje Babiše, že z vlády odejde v případě nepravomocného odsouzení kvůli kauze dotace na Čapí hnízdo. Ani to ANO nepřijalo. Ukázalo se, že sociální demokracie má tvrdé vyjednavače. Myslím, že tak jak to dopadlo, odpovídá dané situaci. Je třeba hledat jiná řešení. V této chvíli to má v rukou prezident Zeman, řekl čelní představitel zemanovského křídla ve straně, bývalý ministr a exsenátor Zdeněk Škromach.

Je třeba hledat jinou variantu, na jejímž konci by velmi rychle byla většinová vláda nebo rychlé předčasné volby. Osobně si nemyslím, že úřednická vláda je nějakým řešením, jen kdyby byla dohoda na rychlých předčasných volbách. Zřejmě kdyby tady došlo k personální změně, tak zástup zájemců o účast ve vládě se výrazně rozšíří, v čele s lidovci,“ uvedl Škromach. I podle něj by tak stačilo, kdyby ANO nabídlo jiného člověka, který by vedl vládu a mohla by se například obnovit staronová koalice ANO s ČSSD a KDU-ČSL.

autor: rid