X.sjezd KSČM

volby sněmovna rok 2017

leden 2018 - volba prezidenta

Znojmo KSČMPřečetli jsme

„Kdo se nezajímá o politiku, o toho se začne zajímat politika“.

Peníze na tzv. dostupné bydlení

(20.4.2018)

Pražský magistrát rozdělí mezi tři městské části zhruba 200 milionů korun. Peníze půjdou na výstavbu bytových domů určených pro tzv. dostupné bydlení. Vyplývá to z materiálu, který schválili pražští radní. Přidělení peněz budou ještě projednávat pražští zastupitelé.

Nejvyšší částku dostane Praha 17 na stavbu domu pro seniory, a to 149,1 milionu korun. Peníze vezme město ze svého fondu dostupného bydlení, na jehož účtu má podle dokumentu 2,3 miliardy korun.

Radnice Prahy 17 v roce 2013 koupila pozemek, na kterém chce postavit dům s byty pro seniory. Rovněž by tu měly být sociální, zdravotní a další služby. V domě budou byty s pečovatelskou službou a další budou určeny pro dostupné bydlení. Téměř tři desítky bytů bude mít trvale k dispozici pro své potřeby hlavní město. Náklady stavby jsou 213 milionů, z nichž 63,98 milionu zaplatí radnice, zbytek dostane od města. Dům má být hotov v roce 2021.

Třípatrový dům s 15 malometrážními byty pro seniory chce stavět Praha 22. Stát bude v proluce mezi rodinnými domy. Byty budou pro jednoho, nebo dva nájemníky a jeden z bytů bude sloužit pro případnou krizovou situaci některého z obyvatel městské části. Celkové náklady výstavby jsou 49,9 milionů. Ze svého rozpočtu dá radnice 1,8 milionu. Dům bude hotov příští rok.

Třetí radnicí, která dostane od města peníze, je čakovická. Chystá se opravit bytový dům, který bude určen lidem, kterým hrozí sociální vyloučení. Vzniknou čtyři nové sociální byty. V nich bude moci bydlet až šest lidí. Rekonstrukce vyjde na zhruba 11,5 milionu a z městského fondu na ni půjde 3,7 milionu Kč.

Sociální bydlení plánují kromě zmíněných radnic například Praha 4, která chce vybudovat sociální a azylové bydlení v Horáčkově ulici. Praha 11 zase plánuje opravit ubytovnu Sandra, kterou v roce 2014 koupila. Po dokončení úprav bude v budově 174 bytů dohromady pro 487 lidí.

Fond sociálního bydlení vytvořila Praha před zhruba třemi roky a je určen na rozvoj a stavbu sociálních či startovacích bytů. Do fondu město tehdy vložilo 1,7 miliardy korun, v následujících letech přidávalo další peníze.

autor: (zku)