X.sjezd KSČM

volby sněmovna rok 2017

leden 2018 - volba prezidenta

Znojmo KSČMPřečetli jsme

„Kdo se nezajímá o politiku, o toho se začne zajímat politika“.

Chmurné vyhlídky i v Německu.

(5.5.2018)

Anita Voigtová má stále v živé paměti poslední dovolenou, na kterou měla peníze. S dcerou zajela v létě 2016 na ostrov Amrum na severozápadě Německa, napsal německý časopis Der Spiegel.

Měsíc svítil tak silně, že půlku noci mohli projíždět krajinu na kolech. Bylo to romantické a Anita se cítila šťastně.

Předtím se s ní rozvedl manžel, musela zahájit novou životní etapu, rozhodla se přestěhovat do Mnichova. Ve velkém městě se podle ní snáz hledá práce a také možnost kvalitní školy pro dceru lákala. Práci našla, po dovolené začala pracovat ve dvou polovičních úvazcích – jako prodavačka, a také pracovala pro jednu charitativní organizaci. Bylo jí 54 let, měla se co ohánět, ale musela.

Byt hledala dlouho a uspěla jen částečně. Malé byty pro dvě osoby prostě nebyly, vzala za vděk třípokojovým obydlím o ploše 70 čtverečních metrů. Stálo 1125 eur měsíčně. Její měsíční příjem činil l900 eur a to včetně výživného na dítě, které posílal její bývalý manžel. »Bylo to těžké,« vzpomíná Anita, »žily jsme z ruky do úst, ale vyjít se dalo«.

Vyjít ano, ale bez návštěvy kina, o divadle ani nemluvě, bez jakékoliv pojistky  - ať už na byt nebo životní. A také v podstatě bez kapesného pro dceru, které před dvěma lety bylo patnáct let. Anita jí mohla dát měsíčně jen pár drobných a hodně ji to mrzelo. Neexistovaly ani návštěvy restaurace.

Bytů ubývá

V poslední době se v Německu diskutuje o bytech, konkrétně o nedostatku malých bytů, které by si mohli dovolit osamělé matky a staří lidé. Je jich málo a ubývají. Bytů o ploše do 45 metrů čtverečních je nyní o 30 % méně než před deseti lety, konkrétně zmizelo 1,9 milionu takových bytů. Příčiny jsou dvě. Malé byty se nestaví a dříve postavené sociální byty, které měla ve vlastnictví především města a regiony, někde také bytová družstva, byly privatizovány. Domy, které většinou vyrostly v 60. letech, už vyžadovaly rekonstrukci. Obce se lekly nákladů a domy prodaly. Noví vlastníci při rekonstrukcích byty zvětšovali, aby mohli žádat vyšší nájemné. I to roste jak »na droždí«. V Berlíně za deset let o 76 %, v průmyslovém Wolfsburgu o 63 %, v historickém Münsteru o 31 %. Nedávná koaliční jednání mezi CDU, CSU a SPD považovala problém bydlení za tak vážný, že se strany v koaliční smlouvě zavázaly, že postaví téměř jeden a půl milionu sociálních bytů. Otázkou je, zda se to povede, bytová výstavba nikdy nespadala do kompetence spolkové vlády, měly ji spolkové země a města. Stejně však vládou uvažované množství nestačí. Podle odborníků by takových bytů bylo třeba přes šest milionů. A to hned.

Demonstrace kvůli bydlení

Nedávno se v Berlíně sešlo na 10 000 lidí, aby demonstrovalo proti bytové politice v podání spolkové vlády, ale i jednotlivých spolkových zemí. Tak velký protest ohledně bytové politiky nikdo nepamatuje. Organizátoři uvádějí, že v ohrožení žije třetina populace, které nedostatečná výstavba sociálních bytů zbavuje nadějí na levnější bydlení. Demonstranti žádali použití krajních prostředků včetně vyvlastňování domů. Problém však má více rozměrů, nově postavené byty jsou tak drahé, že je téměř nikdo nechce, ale i stavební pozemky ve městech podstatně podražily a stavební firmy také dráže získávají potřebné úvěry. Tím se také byty zdražují, až na ně část populace »nedosáhne«.

Anita neví, co dál

Před nedávnem Anita přišla o jeden ze svých úvazků. Z rozpočtu zmizelo ze dne na den 450 eur. Na čtyři měsíce to vyřešila prodejem svého staršího auta. Dostala za něj 1800 eur. Usilovně shání zaměstnání, ovšem o ženu starou 56 let zájem není. Navštívila i důchodový úřad, tam jí potvrdili, že by mohla do předčasné penze, její výše by ale činila nanejvýš 600 eur. Obchází také realitní agenty, všude žádá byt do 40 čtverečních metrů. Slyší stále stejnou odpověď. Nemají, a kdyby měli, tak nedají. V Bavorsku podle nich platí nařízení, že každý obyvatel domácnosti musí mít svou ložnici, nesmí se ani přespávat v pokoji, který je přes den obydlený, tedy v obývacím pokoji. Takže nakonec bude Anita i s dcerou muset z Bavorska odejít. Nechce se jí, dcera chodí do školy, kterou má ráda, a dobře prospívá. Anita neví, co bude dělat, na podzim už nebude schopna platit činži. Ale nevzdává se, zaměstnání i menší byt dál usilovně hledá. Není sama, v relativně bohatém Německu má podobné starosti na šest milionů lidí.

PS

V Německu se už kvůli bytové politice demonstruje. Nejen v Berlíně (na snímku) je nedostatek malých bytů a nájmy tu vzrostly za deset let o 76 procent.

autor: (pe)