X.sjezd KSČM

volby sněmovna rok 2017

leden 2018 - volba prezidenta

Znojmo KSČMPřečetli jsme

„Kdo se nezajímá o politiku, o toho se začne zajímat politika“.

Kdyby přijeli američtí motorkáři…

(13.5.2018)

Televize, rádia, některý tisk v uplynulých dnech opět masírovaly veřejnost, cože to za hrůzu projelo naší zemí – motorkářská skupina Noční vlci, ve které jsou nejen Rusové, ale i příslušníci dalších národností.

Kdo měl možnost se s nimi setkat, třeba v Brně, Praze, Frýdku-Místku a jinde, kde se uskutečnily jejich zastávky s kladením květin, mi dá za pravdu, že se tito motorkáři nijak neprojevovali nacionalisticky, vůbec ne namyšleně a už vůbec ne násilnicky. To jsou všechno bludy těch, kteří je neviděli a jen opisují nepravdy od jiných. Někdo jim nabulíkoval, že když přijíždějí Rusové, kteří dokonce mají tu drzost – světe, div se! – navštívit čestná pohřebiště rudoarmějců, musí být Putinovými agenty a – i takové transparenty jsem viděla – bezpochyby Putinovými psy. Pro poslankyni ODS Miroslavu Němcovou, která nalezla zalíbení ve velkých gestech, jsou Putinovým vojskem. »Oni sem nejedou vzdát čest padlým, oni sem jedou znovu si obsazovat území, které pořád považují za své,« řekla Parlamentním listům. Jsou to gejzíry nenávisti, jež tryskají z této poslankyně.

Každý, kdo se s členy Nočních vlků na některé letošní akci setkal, by měl ve jménu pravdy podat svědectví. Pište do médií, mluvte s lidmi, sdělte své postřehy. Jediné, co je na těchto motorkářích zvláštní, jsou snad jejich oděvy. Více než stovka jezdců oblečených v černých kožených kalhotách a bundách s všelijakými nápisy nemusí všem konvenovat. Když se však s nimi dáte do řeči, zjistíme, že jsou to běžní lidé, kteří se s úctou chovají k památce svých dědů – těch, kteří zaplatili cenu nejvyšší za mír a svobodu v Evropě.

Mé pražské poznatky jsou následující: přijeli, mávali lidem, kteří je vítali, někteří měli na motorce vlajky Ruska či historické prapory související s Velkou vlasteneckou válkou. Poté, co zaparkovali, si krátce odpočinuli, pak se shromáždili a společně položili věnec k památníku sovětským vojákům padlým při osvobozování Československa. Viděla jsem na vlastní oči, jak každý z nich držel v ruce rudý karafiát, který každý motorkář, včetně českých a slovenských kolegů, položil pietně k patě památníku a poklonil se. Pak krátce dva tři motorkáři promluvili, bez patosu, jen o tom, že nesmíme zapomenout. Nikoli kvůli mrtvým, nýbrž kvůli živým, aby se válka již nikdy neopakovala. Ani slovo nepadlo o ruském prezidentovi. Neviděla jsem jediný projev ruského nacionalismu. Nezazněla ani nota ruské hymny. Po této důstojné pietě odjeli.

Je to stejné jako onehdy s fotografií bývalého jihomoravského hejtmana Michala Haška, jenž dostal od agilního moderátora ČT vyčiněno, že si dovoluje se s Nočními vlky vyfotografovat. Předtím Hašek, dnes poslanec Jaroslav Foldyna, který musel být za to, že jel část trasy s nimi, v televizi pranýřován.

Nejde o nic jiného než o snahu rozdmýchávat konflikty uvnitř ČR a co nejvíce očernit a znevážit osvoboditelskou misi Rudé armády. Vygumovat ji z paměti. Vygumovat ji z dějin. Kdyby k nám přijeli američtí motorkáři, rázem by se stali celebritami a miláčky všech.

autor: Monika HOŘENÍ