X.sjezd KSČM

volby sněmovna rok 2017

leden 2018 - volba prezidenta

Znojmo KSČMPřečetli jsme

„Kdo se nezajímá o politiku, o toho se začne zajímat politika“.

Stanovisko Pirátů ke Znojemskému zastupitelstvu

(7.11.2018)

Znojemská fraška: SPD jako součást koalice ve Znojmě, náhradní místostarosta

Ustavující zasedání Zastupitelstva města Znojma je za námi. Hlavním tématem byla volba rady města a členů výborů.

Shrnutí volby rady:

...

Svých zastupitelských mandátů se museli vzdát dva lidé, aby na místostarostenský post dosáhl Karel Podzimek ml. Rozepisovat se o tom, proč je to špatně, je zbytečné, je to pohrdání občany města a jejich volbou. Je nutné také upozornit na to, že Karel Podzimek ml. minulé volební období zastával uvolněnou funkci předsedy výboru, za kterou pobíral mnohonásobně vyšší plat oproti "klasickým" zastupitelům, a to i přes to, že byla ODS v opozici. Tento krok byl jasnou předzvěstí rodící se spolupráce ODS a ČSSD po letošních volbách.

Shrnutí volby členů a předsedů výborů:

Výbory jsou důležitou součástí kontroly plnění usnesení zastupitelstva a rady. Členy a předsedy výborů schvaluje zastupitelstvo na svém prvním zasedání. Je nepsaným pravidlem, že předsedy výborů dostanou nejsilnější opoziční strany, aby mohly dohlížet na koaliční strany.
Už před zastupitelstvem bylo ze strany budoucí vládnoucí koalice ČSSD + ANO + ODS sděleno, že členství ve výborech bude rozděleno podle klíče: 2 ČSSD, 2 ANO, 2 PRO Znojmo a zbytek stran po 1 členovi. Jako Piráti jsme do výborů nominovali své zástupce, o předsednictví výborů jsme neusilovali.
Očekávali jsme, že předseda kontrolního výboru připadne straně Pro Znojmo, která je nejsilnější opoziční stranou, a my jsme jejich nárok na předsedu podporovali. Koalice však do předsednictví obou výborů "na sílu" prohlasovala zastupitelky z klubu SPD a jasně tak ukázala, jaká další strana se přidala k současnému trojbloku.

autor: Piráti Znojmo
zdroj: facebook Pirátů Znojma