Znojmo KSČMPřečetli jsme

„Kdo se nezajímá o politiku, o toho se začne zajímat politika“.

NÁZOROVÁ OTOČKA

(21.5.2020)

Piráti v Praze na žádost primátora Zdeňka Hřiba změnili podmínky kumulace funkcí. Doteď nesměl jejich uvolněný člen zastupitelstva nebo radní kumulovat funkce déle než půl roku, nově je to až rok a půl. Podle Hřiba šlo prý o chybný odhad a nedostatek politických zkušeností. Uvádí se to v článku na serveru Novinky (viz ZDE).

Změna strategie

Změna se týká tzv. povolební strategie, kterou si Piráti v Praze ještě před volbami v roce 2018 schválili. Nyní tedy Piráti obrací. „Důvodem je mimo jiné to, že se ukázalo, že lhůta půl roku není dostatečná na prověření stability koalice. Ukazuje se, že je na to potřeba asi 1,5 roku, tvrdí nyní Hřib. Jsou to přitom právě Piráti, kteří dlouhodobě tlačí na to, aby politici své funkce nekumulovali, a v různých formách se to snaží prosazovat nejen na městské či krajské úrovni, ale i na té celostátní, a dokonce připravili i zákon. Nyní je tedy vše jinak.

Ztráta věrných

Piráti se snaží názorovou otočku zdůvodnit tím, že prý díky dosavadnímu pravidlu ztráceli “kvalitní lidi”. Od komunálních voleb opustila místa v pražském zastupitelském klubu Pirátů kvůli kumulaci funkcí čtveřice zastupitelů, vesměs blízkých Hřibových spolupracovníků. Nastoupili místo nich náhradníci, kteří mezi Hřibovy věrné nepatří a nemusí bezhlavě souhlasit se vším, co chce primátor prosadit. Podle zákulisních informací dochází totiž u Pirátů ke vnitrostranickým bojům o moc v Praze, kde se rozdělují v rámci městského rozpočtu miliardy korun.

autor: RH