fax: +420 515 244 716

Mirek

Znojmo KSČMStanoviska KSČM

K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama.

KSČM je proti diktátu Bruselu

(6.5.2016)

Evropská komise je nekompetentní a neschopná řešit tzv. uprchlickou krizi či spíše invazi. Evropu dál zaplavují statisíce uprchlíků nejen občanskou válkou zmítané Sýrie, Libye či Iráku, ale i obrovské množství ekonomických uprchlíků z mnoha zemí tzv. třetího světa.

Vrcholem arogance a nesmyslnosti, který pramení z neokoloniálního uvažování představitelů EU, je návrh Evropské komise na tzv. vykoupení z povinnosti přijmout v případě krize žadatele o azyl z jiného členského státu EU. Podle tohoto návrhu by byly země odmítající kvóty potrestány platbou za jednoho odmítnutého uprchlíka až 250 000 eur, tj. téměř 7 mil. Kč. Tím je ovšem popřen samotný pilíř evropské integrace, volný pohyb osob.

Evropská komise si tímto chce nechat zaplatit peníze, o které ji vydírá Turecko, kterému nedávno přislíbila 6 miliard eur za pomoc při řešení této migrační krize, a zároveň povolit bezvízový styk s Tureckem.

KSČM se zrušením bezvízového styku s Tureckem zásadně nesouhlasí, poslední vývoj v Turecku ukazuje spíše na odklon od potřebných podmínek fungování členských zemí Unie než jejich naplňování a nejde jen o svobodu slova či spravedlivé soudnictví. Patří sem zejména potlačování práv Kurdů, a dokonce ozbrojený boj proti nim, ale především více, či méně skrytá podpora teroristických činů tzv. Islámského státu. V posledních letech je také možné pozorovat stále větší islamizaci této dosud sekulární země.

Znovu opakujeme, jedinou možností řešení krize je řešení jejích příčin, tedy zastavení vměšování USA a některých jejich spojenců v NATO do vnitřních záležitostí zemí jako je Sýrie, Irák či Libye a hlavně zastavení podpory teroristů z Islámského státu. Problémy se musí řešit tam, kde vznikly, a nikoli jejich podněcováním a vytvářením chaosu.

KSČM odmítá diktát Evropské komise, ke kterému nemá ani mandát. Nechceme ani platby za odmítání kvót, ani zrušení bezvízového styku s Tureckem. Požadujeme, aby vláda ČR důsledně plnila usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v této otázce.

autor: Výkonný výbor ÚV KSČM