fax: +420 515 244 716

Mirek

Znojmo KSČMStanoviska KSČM

K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama.

Stanovisko KSČM k oslavám založení republiky 28. října: Provokaci v den státního svátku rozhodně odmítáme

(31.10.2016)

Den, kdy si připomínáme vznik republiky, provází ponižující skandál pod nedůstojnou záminkou. Úcta a respekt patří, tak jako každé oběti nacistické genocidy, i panu Jiří Bradymu.  Řády či medaile přitom nedostali ani mnozí z těch, kdo se fašismu postavili na odpor. Na část z nich padají urážky dodnes. K útokům proti vlastní zemi by se však jaktěživ nesnížili.

Dnes nám, místo důstojných oslav 28. října, hrozí otevřený politický střet, provázený provokacemi proti vlastní zemi. Státní svátek by k takovým účelům rozhodně neměl být zneužit. Jde o agresívní manipulaci, jejímž pozadím je velmocenský nátlak na naši republiku.

Jeden z jejich iniciátorů, ministr Daniel Herman, přitom v minulosti neváhal přizvukovat německému spolku, zpochybňujícímu politické výsledky porážky fašismu. Účastníky jeho srazu oslovil „Milí krajané“.

„Elity“, ochotné posluhovat cizím zájmům, oslavám státního svátku chybět nebudou. O to víc by se slušelo pozvat    skutečné špičky v oboru -  od vědců, lékařů a sestřiček až po horníky z rozkradeného OKD.

Provokace, organizovaná na Staroměstském náměstí, není jen zneuctěním české státnosti. Útočí na samy její základy. Zemi, v níž sílí vůle po změně k lepšímu, chce znovu rozdělit a srazit zpět. Takovou hanebnost třeba rozhodně odmítnout.

autor: Vedení ÚV KSČM