X.sjezd KSČM

volby sněmovna rok 2017

leden 2018 - volba prezidenta

Znojmo KSČMStanoviska KSČM

K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama.

Jiná Evropa je možná

(11.3.2017)

Důvěra v Evropskou unii dosáhla historického minima. Kromě vystoupení dalších států hrozí rozpad a chaos. „Bílou knihou o budoucnosti Evropy“, již Evropskému parlamentu představil předseda Komise J.-C. Juncker, se ke svému selhání a bezradnosti přiznává i samo vedeni Unie.

Po britském referendu slibovala EU, že se zásadně demokratizuje. Ani jeden z pěti scénářů, navržených „Bílou knihou“, to však nenaplňuje. Jde jen o tu samou politiku, která se zdiskreditovala, v trochu jiném balení. Občané opět nemají jiné právo než jedenkrát za 5 let volit Evropský parlament, který ale nemůže změnit politiku byrokratů. Členským zemím, zbaveným práva řešit řadu zásadních otázek po svém, je chce omezit ještě víc. Honba za ziskem má přednost před potřebami občanů, stupňuje se sociální bezpráví a pseudohumanita k běžencům má zakrýt přicházející kalamitu. Ekonomický krach, který odvrací Řecko, hrozí i dalším zemím. Nadvláda korporací, vnucovaná vedením EU, žel mění ve formalitu i demokratické volby.

Bruselští byrokraté, kšeftující s našimi osudy v očekávání, že je za to nadnárodní firmy odmění, Evropě vnucují už i skandálně nevýhodné obchodní smlouvy. Nárokují si čím dál větší pravomoci, tváří v tvář masové migraci i dalším rizikům jsou však bezradní. Sami tak nahrávají právě tomu, čemu se integrační projekt zavázal čelit – populismu i fanatismu a extremismu.

Evropská unie přežije jen cestou skutečné demokracie. V zajetí finanční oligarchie a vlezlé byrokracie si připravuje vlastní zánik. Militarizaci EU odmítáme. Budoucnost patří jen spolupráci rovného s rovným. Takové integraci, v níž spojí síly suverénní země, společné pravomoci převezmou instituce volené občany a výkonná moc bude rozhodovat podle většinové vůle národních států i evropské veřejnosti.

autor: výkonný výbor ÚV KSČM
zdroj: Mediální úsek ÚV KSČM