X.sjezd KSČM

volby sněmovna rok 2017

leden 2018 - volba prezidenta

Znojmo KSČMStanoviska KSČM

K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama.

Stanovisko VV ÚV KSČM k vládní krizi

(4.5.2017)

Oznámení Bohuslava Sobotky, že hodlá podat demisi vlády, dalo plně za pravdu stanovisku, které KSČM prosazuje již od počátku letošního roku. Koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL, zmítaná vzájemným obviňováním ze skandálního porušování zákonů, už pro Českou republiku nic pozitivního nevykoná.  Jediným řešením v zájmu občanů je proto vypsání předčasných voleb do PS PČR.

Když to KSČM navrhla v lednu tohoto roku, získání potřebné ústavní většiny narazilo na politické ambice i osobní vypočítavost subjektů, kterým jsou životní zájmy země lhostejné. Jsme i nadále připraveni jednat se zástupci odborů, hnutí a občanských iniciativ, které se situací cítí právem ohroženy. Nynější vládní krize potřebu demokratického východiska jen dál umocňuje.

VV ÚV KSČM proto voleným funkcionářům poslaneckého klubu strany uložil, aby při jednáních o řešení vládní krize rozhodně prosazovali stanovisko KSČM, vyjadřující zájmy občanů ČR, a ve vztahu k ostatním parlamentním subjektům usilovali o přijetí ústavního usnesení, které povede k rozpuštění PS PČR a vypsání předčasných voleb.

autor: VV ÚV KSČM