X.sjezd KSČM

volby sněmovna rok 2017

leden 2018 - volba prezidenta

Znojmo KSČMStanoviska KSČM

K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama.

Armáda musí bránit republiku, a ne sloužit cizí „straně války“

(24.6.2017)

Vyslání českých vojáků do zahraničních misí, delších než 60 dní, vyžaduje souhlas obou parlamentních komor. Tato ústavní norma se opakovaně obchází právě za situace, kdy nás politika vládnoucí koalice i dalších pravicových sil hrozí zatáhnout do války. Cílem ústavní novely, navrhované skupinou poslanců pravice i ČSSD, je vyřadit zákonodárce z rozhodování o otázkách, majících pro bezpečnost země zásadní význam, úplně. Vláda s tím v očekávání, že to posílí její pravomoci, svým mlčením souhlasí. V pokusu zrušit jeden z ústavních pilířů se angažují i ministr obrany M. Stropnický a předseda PS PČR J. Hamáček. Tak otevřená zrada ústavních principů, k níž se uchylují i vrcholní ústavní činitelé, je skandální!

Charta OSN opravňuje k použití síly jen v legitimní sebeobraně. Ústava ČR limituje vyslání ozbrojených sil do zahraničí situacemi, kdy jde o společnou obranu proti napadení na bázi mezinárodních smluv, či o mírovou operaci s mandátem Rady bezpečnosti OSN a se souhlasem státu, v němž zasahuje. Poslanecký návrh ústavní novely nás však hrozí změnit v agresora. Změnit  Armádu ČR, povolanou bránit vlastní zemi, v povolný nástroj cizích zájmů i velení. Politiky, která společnou frontu proti terorismu, ohrožujícímu všechny bez výjimky, rozbíjí a konfrontací s jadernou velmocí žene sama svět na pokraj zkázy.

KSČM vykoná vše, co je v jejích silách, aby protiústavní intriky neprošly! Demokracii, suverenitu a bezpečnost své země budeme bránit ještě víc než kdy dřív!

autor: 7.zasedání ÚV KSČM