fax: +420 515 244 716

Mirek

Znojmo KSČMStanoviska KSČM

K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama.

Politické stanovisko k situaci na Ukrajině

(14.3.2014)

Výkonný výbor ÚV KSČM dnes na svém jednání schválil politické stanovisko k situaci na Ukrajině.

Ukrajina se stala polem střetu tří velkých hráčů - USA, EU a Ruské federace. Americká iniciativa zaměřená na destabilizaci situace na Ukrajině se fakticky obracela proti zájmům jak Ruské federace, tak Evropské unie a jejího projektu Východního partnerství.

KSČM stojí na straně občanů Ukrajiny a podporuje všechny kroky, které by směřovaly k dosažení stability a normálních poměrů v této velké zemi. Pro KSČM je zásadní respektování rámce mezinárodního práva, což v daném případě znamená zejména Helsinský závěrečný akt. Podle názoru KSČM musí jakékoli řešení ukrajinské krize vycházet z principů mezinárodního práva. Plně uznává právo ukrajinského lidu rozhodovat o své budoucnosti.

KSČM varuje před nárůstem agresivních ultrapravicových sil a podporuje antifašistické hnutí na Ukrajině. Pachatelé zločinů na nevinných osobách musí nést právní odpovědnost. Akce krajně pravicových a militantních extrémistů považujeme za porušení základních principů demokracie, ke kterým se EU hlásí. Podporujeme mírové řešení, které se vyhne vojenské eskalaci a recidivám studené války. O zahraniční orientaci země by měli dostat šanci rozhodnout sami občané národů Ukrajiny v referendu a ve svobodných volbách, které by měly přinést pozitivní rozhodnutí pro všechny občany Ukrajiny bez rozdílu národnosti či politické, nebo náboženské orientace. Tato krize je výzvou ke spolupráci mezi EU, Ruskou federací a samotnou Ukrajinou v zájmu celého kontinentu.

Autor: VV ÚV KSČM Zdroj: Mediální úsek ÚV KSČM