fax: +420 515 244 716

říjen 2012

Úvodník

(24.10.2012)

Vážené soudružky, soudruzi, přátelé.

Ve dnech 12. a 13. 10. 2012 se uskutečnily volby do krajských zastupitelstev.

Kandidáti KSČM,  kteří byli zvoleni a OV KSČM ve Znojmě děkují všem voličům za důvěru a hlas, kterým jste  podpořili  naší  stranickou kandidátku.

Touto cestou děkujeme Vám všem, že jsme společně opět dokázali dosáhnout dobrého  volebního výsledku v našem okrese, kraji ale i  ČR. Blahopřejeme zvoleným kandidátům.

KSČM si opět upevnila svoje postavení ve společnosti, má důvěru občanů v tom, že bude hájit jejich zájmy proti pravicové vládě  Petra Nečase.  Žádáme předčasné volby, pád dnešní vlády.

Dosažení druhého místa a posílení mandátů pro KSČM na celostátní úrovni je teprve prvním krokem k pomyslnému vítězství. Povolební  složité vyjednávání teprve umožní pro KSČM získat vliv na spolurozhodování a řízení krajů. Ne ve všech krajích bude vítězná ČSSD preferovat spolupráci s komunisty. Jak vyplývá ze současného stavu jednání i zde na jižní Moravě ČSSD nemá v současnosti jasné stanovisko v případném koaličním postoji ke KSČM. Jednání stále probíhají a shoda ve volebních programech obou stran je na  90%.

Politické rozhodnutí je na straně ČSSD a případná budoucí  spolupráce, jak na úrovni kraje i  celostátní, je vítána. KSČM při vyjednávání v Jihomoravském kraji upozornila zástupce ČSSD, že je druhým nejsilnějším klubem v KZ a je potřeba tento výsledek vnímat při rozdělování funkcí ve výborech a komisích. O dalších výsledcích jednání budeme průběžně  informovat.

Celkové volební výsledky potvrdily, že většina společnosti si přeje jinou politiku, než kterou předvádí ODS, TOP 09 a Lidem. Vládní kličkování a samotné rozbroje uvnitř koalice podlamují důvěru v ekonomiku a samotný politický systém.   Nečas se chová jako diktátor, nevnímá realitu a odmítá vyvodit závěry z celkového povolebního  kolapsu ODS a pravice.

Totální prohra a debakl na úrovni krajů a následně druhého kola voleb do Senátu ukázalo, že pravice po dlouhé době ztrácí důvěru občanů, ale i svých voličů. Bašta ODS v Praze se pomalu rozpadá a postup kandidáta KSČM Jiřího Dolejše do 2. kola byla pro ODS šokem. Dalším vítězstvím pro levici v Praze  byl  zisk mandátu pro ČSSD u Evy Sýkové.

Přesto, že ČSSD ve všech krajích nezvítězila stala se celkovým vítězem. KSČM zvítězila ve dvou krajích a bude se historicky ucházet o prvního hejtmana. Celkem získala v krajích 182 mandátů. Posílila o 68 křesel a je to největší úspěch v historii voleb do KZ. Na jihu Moravy máme 16 mandátů a tento výsledek je též nejlepší od vzniku krajů. Jsme druhou nejsilnější stranou a poražená zůstala  ODS i lidovci.

V senátních volbách v prvém kole postoupilo 12 kandidátů KSČM do druhého kola. Tento velmi kvalitní výsledek jsme nedovedli zúročit  a  obhájili  jsme pouze jeden mandát / Václav Homolka na Chomutovsku/. Bylo větší očekávání v zisku aspoň 2-3 mandátů a založení vlastního klubu. Tento záměr se KSČM nepodařil.

Volby do krajů a Senátu jsou za námi. Očekáváme v lednu 2013 další volby, které určí jméno nového prezidenta ČR. V těchto volbách si občané budou moci přímou volbou zvolit a vybrat z velkého počtu kandidátů. KSČM postaví svého kandidáta, kterým  pravděpodobně bude evropský poslanec za KSČM Vladimír Remek, první kosmonaut ČSSR.  Přejeme mu hodně úspěchů ve volební kampani a případné zvolení prezidentem.                                             V.M.