fax: +420 515 244 716

Mirek

Znojmo KSČMMajákříjen 2015

říjen 2015

Důležité období pro činnost městské stranické organizace KSČM i pro město Znojmo

(20.10.2015)

V měsíci říjnu končí období výročních členských schůzí základních organizací KSČM a blíží se datum, kdy svoji činnost bude hodnotit celá městská organizace KSČM. V každém čase se něco děje a  přijde něco nového a někdy i nečekaného. Je proto potřeba aktivně reagovat na všechny události okolo nás, zejména ve Znojmě.

Zpráva Městské rady KSČM ve Znojmě se v současné době připravuje. Určitě bude reagovat na naší situaci. Jak ve stranické tak komunální sféře. Stranický život a činnost se dle mého názoru podařilo udržet na dobré úrovni.  Poctivá a vytrvalá práce se projevila ve výsledku komunálních voleb v minulém roce. Je pravda, že KSČM měla dvojnásobný počet zastupitelů proti současnému stavu. Ale je také pravda, že ne vždy měla KSČM dva zastupitele v Radě města Znojma.

Současně musíme vycházet z reality a říci nahlas, že potřebujeme posílit naše řady. V některých městský částech nemáme zastoupení v komisích. Budeme usilovně pracovat na zlepšení toho stavu. I když jsem si vědom, že je to dlouhodobá záležitost i současně nutnost s tímto stavem něco udělat. Dobrá zpráva z této oblasti je ta, že naši zástupci na všech stupních v orgánech města pracují, jednání se účastní a je o nich vědět.

Připravovanou zprávu pro městskou konferenci projednáme včetně návrhu na usnesení. Aby byla objektivní a hlavně nás dobře orientovala do budoucna.  Termín jednání je stanoven na 3. listopadu 2015 od 16 hodin v budově OV KSČM.

Město usilovně připravuje rozpočet na rok 2016. Naše stanovisko je v tomto směru jednoznačné a budeme hlasovat pro vyrovnaný rozpočet. Zatím jsou dvě největší investice  do revitalizace části dolního parku a opravy střechy zimního stadionu. Rozpočet bude projednávat a schvalovat prosincové zasedání zastupitelstva a proto neuvádím konkrétní číselné údaje.

Před vyřešením je situace s prodejem bytu na Pražské ulici číslo 63. To je konkrétní informace i pro naše členy. V příštím roce se mohou prodat byty na ulici Smetanova. Končí omezení  nakládání s tímto majetkem, vydané při čerpání dotace. Příslušný odbor městského úřadu na těchto záležitostech usilovně pracuje, nemáme žádný zájem prodej zdržovat nebo odkládat.

Ještě jedna důležitá změna. V roce 2024 končí současný systém likvidace komunálního odpadu. Požaduje se výrazné třídění. Město musí zajistit oddělený sběr kovového odpadu, budou se používat šedé sběrné nádoby. A to, co se dnes odloží do černých sběrných nádob bude procházet tříděním tak, aby se oddělil biologicky rozložitelných odpad, další složkou bude to, co půjde do spalovny. A na skládku jen zbytek. Město proto hledá vhodný pozemek pro stavu nové třídící linky.

autor: Ludvík Hekrle, zastupitel Znojma za KSČM