Usnesení IX. sjezdu KSČM

Stručný volební manifest

Volební program KSČM 2017 - 2021

volby podle obcí do kraje v okrese Znojmo

Globální podvod ?

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Policejní stát? Dceru zastavené řidičky hlídka spoutala

(16.7.2017)

Rutinní silniční kontrola v Brně skončila zadržením její dcery a následným odvozem v poutech na policejní stanici. Advokátka Pavla Hrtoňová je přitom přesvědčena, že úplně bezdůvodně. Policejní hlídka podle ní nepostupovala podle zákona, jeden z policistů se podle ženy dokonce choval agresivně. Policie se brání, že postup hlídky byl v souladu se zákonem. Odborník radí, aby si lidé i policisté v podobných případech pořizovali videozáznam.

Hlídka Hrtoňovou zastavila 13. června kolem půl třetí odpoledne v Brně - Králově Poli. Ve voze společně s ní cestovala na místě spolujezdce její dcera. Jeden z policistů si od ní vyžádal doklady a po několika minutách jí oznámil, že spáchala přestupek. Hrtoňová, povoláním advokátka, však byla přesvědčena, že se ničeho nedopustila. A dožadovala se právní kvalifikaci onoho přestupku. Podle ní marně.

"Z tohoto důvodu jsem se rozhodla, že chci, aby můj domnělý přestupek byl projednán ve správním řízení, protože jsem si nebyla vědoma jeho spáchání. Policista vypisoval potřebnou dokumentaci. Mezi mnou a hlídkou nedocházelo k žádné komunikaci, seděla jsem v autě s dcerou. Když policista dopsal záznam o přestupku, dal pokyn k fotografování mě a mého auta. Dotázala jsem se ho, na základě jaké právní kvalifikace takto činí. Odvětil mi, že si všechny paragrafy nemůže pamatovat," líčí Hrtoňová.Potud šlo víceméně o běžnou silniční kontrolu, následně ale hlídka, alespoň podle verze Hrtoňové, překročila své pravomoci. Policista, jehož předtím zkoušela z paragrafů, totiž přikročil k její dceři a požádal ji, aby se legitimovala.

"Dcera to odmítla s tím, že nevidí důvod. Žádný jí nesdělil. Policista se pak začal chovat agresivně a vyhrožoval jí, že ji předvede na stanici v Králově Poli. Dcera odvětila, že jí nesdělil jediný důvod, proč by s ním měla odjet na policejní služebnu," popisuje svoji verzi Hrtoňová.

To už si ale podle ženy policista přivolal na pomoc kolegu a začali její dceru nevybíravě vytahovat a tlačit do služebního vozu. Hlídka dívce podle ní ani v tento moment neřekla jediný důvod, proč se má legitimovat.

"Nepoučili ji o jejích právech, před tím než byla násilně vyvlečena z mého auta, ani v průběhu celého 'řízení'. Poté, co ji násilně vtlačili do služebního vozidla, dostala pouta, jednu ruku měla velmi utaženou. Když požádala o povolení pouta, jeden policista jí sdělil, že ho to nezajímá. Druhý jí pouta povolil. Po celou dobu převozu na služebnu byla spoutána," tvrdí Hrtoňová.

Když žena v závěsu za vozem hlídky dorazila na policejní služebnu, policistům oznámila, že je právním zástupcem dcery, která žádá o její přítomnost. Policisté to však odmítli.

"Několikrát ji požádali, aby se legitimovala. Odmítla to s tím, že neví proč. Jeden z policistů potom vzal její kabelku, vytáhl z ní peněženku a vzal si občanský průkaz, zapsal si osobní údaje a vrátil ho do kabelky. Bez jediného protokolu byla dcera vyhozena na chodbu a nikdo s námi již nechtěl komunikovat," popisuje Hrtoňová závěr údajného policejního přešlapu.

Sami brněnští policisté odmítli na její výtky obšírně reagovat s ohledem na ochranu osobních údajů. Mluvčí krajského ředitelství jihomoravské policie Pavel Šváb tak zaslal pouze následující stanovisko: "Jedna z žen ve vozidle, které spáchalo přestupek, odmítla prokázat svou totožnost a nedbala výzev policistů. Byly použity donucovací prostředky (v souladu se zákonem) a byla zjištěna. Po ukončení úkonů byla ze zajištění propuštěna."

Server iROZHLAS.cz se snažil verzi Hrtoňové ověřit. Mluvčího se proto dotázal, zda ze silniční kontroly existuje videozáznam a zda by bylo možné ho vidět. Hlídka ale žádný nepořídila. "I tak bych ho ale ze stejných důvodů (ochrana osobních údajů, pozn. red.) nemohl poskytnout," dodal Šváb. Sama Hrtoňová poslala jen několik nekvalitních fotografií.

A právě kvůli tomu podle Jindřicha Komárka z Katedry policejních činností Policejní akademie v Praze nejde věc důkladně vyšetřit. "Pokud tam není záznam či svědkové, je v to podstatě nemožné," je přesvědčen. Obě strany přitom mohou policejní kontrolu natáčet.

"Policista, ale i občan je povinen strpět nahrávání. Občan tím provádí kontrolu státní moci. Policista je oprávněn dokumentovat průběh například zmíněné dopravní kontroly, čímž mimo jiné eliminuje riziko nařčení z přijetí úplatku," upozorňuje Komárek.

Obecně ale podle odborníka policisté nemohou lidi legitimovat jen tak. "Pokud někoho zastaví a chtějí prokázání totožnosti, měli by k tomu mít důvod. Ten by neměl být pouze vykonstruovaný, ale opodstatněný," doplnil Komárek.

Server iROZHLAS.cz zajímalo, zda brněnská policie inkriminovaný případ prošetřuje, podle mluvčího Švába se jím však odbor vnitřní kontroly nezabývá. Hrtoňová však již proti postupu policie podala stížnost a zvažuje trestní oznámení.

autor: i rozhlas