Usnesení IX. sjezdu KSČM

Stručný volební manifest

Volební program KSČM 2017 - 2021

volby podle obcí do kraje v okrese Znojmo

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Katalánsko s nezávislostí počká

(11.10.2017)

Výsledky referenda opravňují Katalánsko k tomu, aby se stalo nezávislým státem,“ řekl v parlamentu autonomního regionu předseda katalánské vlády Carles Puigdemont. Zároveň vyzval Madrid k dialogu a požádal o několik týdnů času na vyjednávání se španělskou vládou.

„Neplánuji žádné výhrůžky. Žádné urážky. Všichni jsme za toto zodpovědní. Musíme uklidnit situaci, ne ji dát eskalovat,“ prohlásil na začátku projevu a zdůraznil, že chce snížit napětí mezi Katalánskem a centrální vládou v Madridu.Posléze hovořil o policejním násilí, které referendum o nezávislosti provázelo. „Tyhle obrázky budeme mít navždy v paměti. Nezapomeneme, co se stalo,“ řekl poslancům regionálního shromáždění.

U třídy, která vede k parku před sídlem regionálního parlamentu v Barceloně se už odpoledne sešly tisíce demonstrantů. Svolala je organizace Assemblea nacional catalana, tedy Katalánské národní shromáždění.

Park před parlamentem se nachází vedle barcelonské zoologické zahrady a bývá normálně veřejně přístupný, od pondělního rána je uzavřen regionální policií a hlídají ho stovky příslušníků katalánské Mossos d´esquarda.

autor: rir