Usnesení IX. sjezdu KSČM

Stručný volební manifest

Volební program KSČM 2017 - 2021

volby podle obcí do kraje v okrese Znojmo

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Kolaps na trhu se dřevem

(12.10.2017)

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dostal od lesnických firem kvůli kalamitě a krizi na trhu se dřevem výpověď ze 76 procent kontraktů na lesnické práce, prodej dřeva a těžbu.

Z celkem 127 dotčených územních jednotek ke konci letošního roku skončí smlouvy na devadesáti šesti. Státní podnik na jednotky s ukončenou smlouvou vypíše nové soutěže, řekl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Možnost ukončit smlouvy předčasně dohodou firmám nabídl sám státní podnik. Učinil tak na základě usnesení vlády z 25. září. Firmy nyní ve státních lesích pracují na základě pětiletých tendrů, které jsou každý rok vypisovány na pětinu území Lesů ČR. Každoroční hodnota tendrů je v souhrnu v miliardách korun.

Podle dřívějšího vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) může mít předčasné ukončení smluv negativní dopad na zisky podniku v roce 2018. Jak by dopad mohl být velký, nechtěl tehdy ministr odhadovat. Ani Szórád odhad snížení zisků nijak blíže nespecifikoval.

Kalamity srazily ceny

Pro firmy je nejhorší pád cen dřeva způsobený kalamitními těžbami v ČR a celé střední Evropě. Firmy se ve vztahu k Lesům ČR řídí smlouvami uzavřenými v době stabilní situace na trhu. U nyní na trhu dominantního sortimentu smrkového dřeva z nahodilých těžeb klesly podle Szóráda meziročně ceny na 1100 až 1300 korun za metr krychlový z předchozích 1500 až 1800 korun.

Podle lesníků je kolaps na trhu se dřevem tak zásadní, že by mohl vést až k likvidaci těžařských firem. »Pokud bychom striktně trvali na smlouvách, které jsou dnes, tak bychom mnoho firem mohli přivést do opravdu vážných existenčních problémů s velkými dopady právě na zaměstnanost a stabilitu sektoru, který už je dnes ve velice kritické situaci,« řekl na konci září Jurečka.

V době hledání nového partnera budou Lesy ČR těžby na dotčené jednotce zadávat zejména prostřednictvím veřejných aukcí. Nové kontrakty by podnik s firmami chtěl uzavírat k 1. dubnu 2018.

Letošní plán hospodaření Lesů ČR by podle dřívějšího Szórádova vyjádření ukončování smluv ohrozit nemělo. Za leden až srpen letošního roku vzrostl podniku hrubý zisk meziročně o 10,3 procenta na 3,78 miliardy korun.

Ministerstvo zemědělství kvůli kalamitám nařídilo zastavit úmyslné těžby smrku a borovice, zákaz by měl platit v listopadu a prosinci. Lesy ČR úmyslné těžby jehličnatého dřeva zastavily v srpnu. Cílem opatření je podle ministerstva obnovit rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou na trhu surového dříví.

Tendry vyhrál Uniles

Szórád také zveřejnil výsledky tendrů na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2018 až 2022. Vítězem je firma Uniles ze skupiny Agrofert. Podala nejlepší cenovou nabídku na deseti z 52 soutěžených jednotek a má tak šanci získat deset kontraktů.

Tendry podnik vypsal v červenci a původně měl obálky začít otevírat již 5. září. Posunutí termínu na dnešek podnik zdůvodnil rozkolísanou situací na trhu se dřevem, kdy jsou jeho ceny kvůli kůrovcovým a větrným kalamitám pod velkým tlakem. Podnik chtěl potenciálním zájemcům umožnit, aby mohli v nabídkách lépe stanovit ceny dříví, z nichž se pak vychází po celou dobu pětiletého kontraktu.

autor: (ng)