Usnesení IX. sjezdu KSČM

Stručný volební manifest

Volební program KSČM 2017 - 2021

volby podle obcí do kraje v okrese Znojmo

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Přelomové rozhodnutí

(12.10.2017)

Indický nejvyšší soud rozhodl, že pohlavní styk s osobou mladší 18 let představuje znásilnění, a to i v případě, že je daný pár spojen manželským svazkem. Informovala o tom agentura AFP.

Legální věk způsobilosti k pohlavnímu styku je v Indii 18 let. Doposud ale zákon o znásilnění poskytoval ochranu mužům, kteří měli pohlavní styk se svou manželkou, přestože byla mladší 18 let. Ochránci lidských práv toto přelomové rozhodnutí nejvyššího soudu přivítali, přičemž připomněli, že v Indii je registrováno 23 milionů »dětských nevěst«. Podle verdiktu soudu budou nyní moci dívky mladší 18 let obvinit svého manžela ze znásilnění, pokud tak učiní během jednoho roku od okamžiku, kdy byly svým mužem donuceny k pohlavnímu styku. Nařízení bude ale zřejmě těžké prosazovat. »Policisté nemohou sledovat ložnice lidí a nezletilá dívka, jež bývá téměř vždy provdána se souhlasem svých rodičů, nebude mít ve většině případů odvahu jít na policii či k soudu a žalovat manžela,« uvedla zpravodajka BBC v Dillí Gítá Pandejová.

zdroj: Halo Noviny