Usnesení IX. sjezdu KSČM

Stručný volební manifest

Volební program KSČM 2017 - 2021

volby podle obcí do kraje v okrese Znojmo

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

CIA bude ještě agresivnější

(12.10.2017)

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) si ve světě bude počínat agresivněji a vyšle do terénu více svých agentů. Na bezpečnostní konferenci ve Washingtonu to zkraje října prohlásil šéf rozvědky Mike Pompeo. V zájmu větší operační pružnosti se podle něj rozhodování uvnitř CIA přesune do nižších úrovní.

CIA si podle Pompea nemůže dovolit platit akce postrádající energii a rychlost. »Ani Amerika si to nemůže dovolit,« prohlásil bývalý kansaský podnikatel a kongresman, jehož prezident Donald Trump jmenoval do čela agentury známé svým vměšováním do vnitřních záležitostí cizích států letos v lednu.

Pompeo neupřesnil, v jakých počtech mají být agenti CIA »do pole« vysíláni. Označil ale za důležité, aby špioni operovali blíž k místům, kde se nepřátelé cvičí a připravují. »Čím blíž k centru boje se agenti, nástroje a zdroje dostanou, tím dřív svedeme zápas s těmi, kdo nás ohrožují, tím pravděpodobnější bude, že ochráníme bezpečnost Ameriky,« zafrázoval si povinně šéf CIA.

Velení by se podle Pompea mělo přesunout na nejnižší možnou úroveň. »Musíme zajistit, aby rozhodovali lidé, kteří jsou nejblíže danému úkolu. Lépe znají detaily a musejí (operace) vést. Budou-li se chtít poradit s námi v centru, musejí také postup koordinovat s těmi, kdo o problému vědí nejvíc,« vysvětlil svůj »přelomový« plán.

Pompeo chce podle ČTK omezit okruh lidí nezbytný ke schvalování a kontrole výzvědných plánů. CIA rovněž investuje do získání technologií, které jí umožní »prokousat se horami zpravodajských informací« a vybrat ty nejcennější...

autor: (rj)