Usnesení IX. sjezdu KSČM

Stručný volební manifest

Volební program KSČM 2017 - 2021

volby podle obcí do kraje v okrese Znojmo

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Trump opouští UNESCO a chce zavést cenzuru

(13.10.2017)

Americký prezident Donald Trump se zase jednou ztrapnil. Navrhl totiž odebrat licenci síti televizních kanálů NBC, které podle něj šíří nepravdivé zprávy. Oznámil to ve středu server Politico. Výhrůžka je ovšem podle serveru planá, protože žádný federální úřad, který vláda kontroluje, licence televizním sítím nevydává.

Šéfa Bílého domu, který tak znovu prokázal, že stejně jako jeho republikánský předchůdce George Bush ml. politickým souvislostem vůbec nerozumí, pohoršilo několik informací, které tento týden televize NBC News vypustila do světa. Ve středu se objevila zpráva, že Trump v červenci překvapil své poradce návrhem, aby se americký jaderný arzenál desetinásobně zvýšil. Právě tento návrh měl podle americké televize vyvolat pobouřenou reakci ministra zahraničí Rexe Tillersona, který prezidenta označil za pitomce.

Šéf diplomacie chtěl podle NBC News kvůli sporu s prezidentem rezignovat, což mu údajně rozmluvil viceprezident Mike Pence. Tillerson později zprávu americké televize popřel.

V cenzurychtivém tweetu pak Trump napsal, že »televizní zprávy jsou tak stranické, zkreslené a falešné, že licenci je třeba zpochybnit a v případě potřeby zrušit«.

Podle serveru Politico není jasné, jakou cestou by Trump chtěl licenci sítě NBC zpochybnit. Telekomunikační regulátor FCC vydává vysílací licence přímo televizním stanicím, nikoli televizním sítím. NBC jako firma provozuje několik licencovaných stanic a své pořady poskytuje i stanicím s jinými vlastníky.

Odebrání licence televiznímu kanálu je v USA navíc krajně neobvyklé a možné důvody jsou velmi omezené. Podle expertů je prakticky jediným možným předpokladem pravomocné odsouzení za závažný trestný čin.

»Je to planá výhrůžka. To poslední, čeho by se NBC měla bát, je ohrožení svých vysílacích licencí,« komentoval spor Andrew Schwartzman z Georgetownské univerzity.

Zažehl doutnák války

Jenže Trumpovy lapsusy by nebyly tím nejhorším. S jeho jménem v Bílém domě hrozí světu stále víc a víc nová válka. Že svým nedávným projevem v OSN zažehl doutnák války řekl ruské agentuře TASS severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho. Trump v projevu mj. pohrozil zničením KLDR.

Severokorejský ministr řekl, že vojenská síla Severní Koreje už se takřka vyrovnala síle Spojených států. Uvedl také, že jaderný program KLDR zajistí mír a stabilitu v regionu. O svém jaderném programu ale KLDR nehodlá jednat. »Dá se říct, že Trump svým agresivním a bláznivým projevem v OSN zažehl doutnák války...« Minulý týden Trump na Twitteru navíc napsal, že při jednání s Pchjongjangem »bude fungovat jen jedna věc«. Zjevně tak narážel na případné použití síly.

Na paškále

Jenže násilí a války nikdy ničemu nepomohly. Není se proto čemu divit, že většina USA už má Trumpa dost! Nejnověji slavný americký rapper Eminem se ve svém novém počinu až nevybíravě pustil do prezidenta Spojených států, kterého častuje nevybíravými výrazy včetně nadávek. Video vzniklo podle agentury AP minulý týden v garážích v Detroitu a bylo zveřejněno v úterý v rámci udílení hiphopových cen Hip Hop Awards.

»V úřadu je nyní kamikadze, který zřejmě vyvolá jaderný holocaust,« rapuje o prezidentovi Eminem. Dále mj. trefně konstatuje, že rasismus je ta jediná věc, ve které je Trump úžasný. Trumpa, kterému je 71 let, nazývá 94letým rasistickým dědulou.

Eminem rovněž v textu tvrdí, že kritikou hráčů Národní fotbalové ligy (NFL), kteří při hymně na protest proti násilí vůči menšinám v USA poklekávají, Trump jen odvádí pozornost od skutečných problémů, jakým je například Portoriko. To se vzpamatovává z následků ničivého hurikánu.

Známý rapper rovněž kritizuje Trumpa za to, že se obklopil kontroverzními lidmi, jako je nyní již bývalý hlavní stratég Bílého domu Steve Bannon, kterého podpořila rasistická organizace Ku Klux Klan.

Další výpad

Trump ale mj. kope i za sunnitské státy v čele se Saúdskou Arábií... Odměna, kterou Spojené státy v úterý vypsaly na dva vrchní představitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh, nebude mít na tuto skupinu žádný vliv. Je pouze ukázkou amerických snah démonizovat organizaci, která v syrské občanské válce podporuje prezidenta Bašára Asada a těší se podpoře Íránu. S odkazem na prohlášení Hizballáhu o tom včera informovala agentura AP.

Šéf amerického Národního protiteroristického střediska (NCTC) Nicholas Rasmussen si totiž v úterý vymyslel, že Hizballáh stojí o možnost provádět teroristické útoky na území Spojených států. Středisko také vypsalo odměnu sedm milionů dolarů (153 milionů Kč) za dopadení Talála Hamíji, který vede vnější bezpečnostní organizaci Hizballáhu, a pět milionů dolarů (110 milionů Kč) za Fuáda Šukra, který podle Američanů sehrál klíčovou roli při bombových útocích na americkou základnu v Bejrútu v roce 1983. Krok Američanů ale experti připisují širšímu geopolitickému kontextu, zejména roli, kterou Hizballáh sehrává v syrské občanské válce a podpoře, jež se mu dostává od Íránu.

»Je to příkladem pokračující snahy Hizballáh démonizovat. Jsou to lživá obvinění, která aktivity organizace nijak neovlivní,« řekl představitel Hizballáhu, který v souladu s pravidly organizace nechtěl být jmenován.

A aby všech výše popsaných kontroverzí nebylo málo, Spojené státy opustí k 31. prosinci 2018 Organizaci Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). V prohlášení to včera uvedlo americké ministerstvo zahraničí. Krok souvisí mj. i s předcházející libanonskou »kauzou«, resp. s několika rezolucemi, jež organizace v minulosti přijala a které Washington vnímá jako protiizraelské. UNESCO vyjádřilo podle ČTK nad krokem hlubokou lítost. Současná šéfka organizace Irina Bokovová k tomu uvedla: »Univerzalita je základním předpokladem pro plnění poslání UNESCO budovat mír a mezinárodní bezpečnost tváří v tvář nenávisti a násilí, bránit lidská práva a lidskou důstojnost.«

USA přestaly už v roce 2011 posílat organizaci UNESCO příspěvky poté, co se jejím členem stala Palestina. Ke stejnému kroku tehdy přistoupil i Izrael...

autor: Roman JANOUCH