Usnesení IX. sjezdu KSČM

Stručný volební manifest

Volební program KSČM 2017 - 2021

volby podle obcí do kraje v okrese Znojmo

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

KSČM do vlády? Ano, ale není to priorita

(13.10.2017)

Podle předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa jsou komunisté připraveni vstoupit do vlády, když jim to výsledek voleb umožní. Vládní angažmá však není prioritou strany. Filip to uvedl v předvolebním rozhovoru pro ČTK.

Za úspěch ve volbách bude Filip považovat, když komunisté dosáhnou stejného počtu voličských hlasů jako v minulých volbách, nebo více. O povolebních jednáních nemá podle lídra KSČM smysl spekulovat. »Koalice uzavíráme zásadně po volbách a zásadně programové. Po krajských volbách jsme také mohli jít do koalice s hnutím ANO v Ústí nad Labem, ale šli jsme do programové koalice se sociální demokracií a SPD. Ač tam máme jen jeden hlas navíc a ta většina je křehká,« uvedl k očekávaným povolebním jednáním Filip.

Mezi nepřekročitelné principy v případném vyjednávání pro komunisty patří požadavek referenda o setrvání země v Severoatlantické alianci. A nejen pro to, že NATO se stalo zbytečné a nefunkční. »Sociální program nemůžete prosazovat ve chvíli, kdy budete vázáni na obrovské finanční prostředky, které vynakládáme nikoli na obranu republiky, ale na obranu cizích zájmů,« uvedl Filip.

Při analýze volebních programů ostatních stran Filipa překvapilo, že i pravicové strany nabízejí u některých témat stejná řešení jako komunisté. Citoval například názor na inkluzi ve školách obdobný s ODS. »Největší průnik je tradičně s ČSSD. Zajímavé je, že průnik s KDU-ČSL je hodně vysoký. Překvapilo mne, jak malý průnik máme například s Piráty, protože jejich názory například na migraci i na řešení evropských otázek jako by kopírovali od TOP 09. Očekával jsem u nich jiná řešení,« konstatoval.

Prvotním cílem v nové sněmovně bude pro KSČM prosazení obecného referenda. Velkou roli bude hned po volbách hrát také lithium. »V tuto chvíli je prioritou přijetí zákona o tom, že lithium bude těženo a zpracováváno podniky v rukou státu, respektive veřejného sektoru,« zdůraznil Filip.

Za prioritu označil i zajištění bezpečnosti, kam spadá organizace bezpečnostních sborů. Nedávná policejní reforma, o kterou se přely vládní ANO s ČSSD, podle něj strukturu policie zhoršila. Zamyslet se je podle něj nutné i nad strukturou státního zastupitelství a revidován by měl být i občanský soudní řád. V oblasti kompetenční schvaluje Filip, aby prezident měl právo jmenovat vedení Nejvyššího správního soudu.

V debatě o ekonomických otázkách Filip odmítl přijetí eura. »Jen hlupák se zbavuje ekonomického nástroje na řízení hospodářství,« konstatoval. Filip odmítl, že evropské země, které neplatí eurem, by nemohly být v tvrdém jádru Evropské unie. »Je to nesmyslná debata. Může někdo říct, že třeba takové Dánsko je mimo tvrdé jádro EU? Švédsko je mimo? Co je to za hloupost? To je absolutně nesmyslné téma a zavádění na scestí,« řekl. Čeští občané přijetí eura nijak nepotřebují. »Všude ve světě mohou platit platební kartou a nutnost mít u sebe cizí prostředky je minimální,« uvedl.

Končící kampaň před sněmovními volbami považuje Filip za poměrně agresivní. »My se toho vzteklého tónu nechceme účastnit, takže většinu kampaně trávíme kontaktní kampaní. Možná nejsme vidět mezi novináři, ale jsme mezi lidmi,« řekl Filip.

autor: (ste)