Usnesení IX. sjezdu KSČM

Stručný volební manifest

Volební program KSČM 2017 - 2021

volby podle obcí do kraje v okrese Znojmo

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Solární baroni neuspěli

(13.10.2017)

Česká republika nemusí vyplácet třem německým investorům a firmě JSW Solar půl miliardy korun jako škodu a ušlý zisk za zavedení solární daně, rozhodl ve středu arbitrážní soud v Ženevě.

Šestadvacetiprocentní daň pro solární elektrárny uvedené do provozu v letech 2009 a 2010 schválili poslanci na konci roku 2010 v reakci na boom nových slunečních elektráren vyvolaný zvýhodněným výkupem energie. Platit měla tři roky, později Parlament její účinnost prodloužil a snížil sazbu na deset procent. Provozovatelé elektráren zavedení odvodů kritizovali jako nečekaný a protiústavní zásah do svých podnikatelských záměrů.

Středeční verdikt se týká žaloby Gisele, Jürgena a Stefana Wirtgenových a pražské firmy JSW Solar z června 2013. Česká republika podle nich porušila Dohodu mezi Českou a Slovenskou Federativní Republikou a Spolkovou republikou Německo o podpoře a vzájemné ochraně investic uzavřenou v říjnu 1990. Podle arbitrážního soudu Česko investory zavedením solární daně ale nepoškodilo. »Arbitrážní tribunál dal za pravdu České republice a potvrdil, že garantovaná návratnost investic do solárních elektráren je stále zachována a žaloby jsou tudíž nedůvodné,« uvedlo ministerstvo financí.

Vedle šesti dalších obdobných žalob zahraničních investorů hrozí státu podle ministerstva financí další arbitráže s hodnotou přesahující 20 miliard korun. »Podstata všech těchto sporů je však stejná, a přestože jsou rozhodovány rozlišnými rozhodci, lze očekávat podobný výsledek,« podotkla ředitelka odboru Mezinárodních právních služeb ministerstva financí Marie Talašová. Ve zbývajících šesti rozhodčích řízeních se podle ministerstva financí nyní už jen čeká na verdikty.

autor: (ng)