Usnesení IX. sjezdu KSČM

Stručný volební manifest

Volební program KSČM 2017 - 2021

volby podle obcí do kraje v okrese Znojmo

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Do Sýrie vstoupil podle svědků konvoj turecké armády

(13.10.2017)

Damašek - Konvoj turecké armády dnes překročil hranice se Sýrií a vstoupil do tamní provincie Idlib. S odvoláním na svědky z řad obyvatel a povstalců to napsala agentura Reuters. Turecké ozbrojené síly do Idlibu pronikly již v neděli, což ale podle vojenských činitelů bylo v rámci průzkumné mise před očekávanou vojenskou operací.

Konvoj, který hranice přejel dnes, čítal podle svědků asi 30 vojenských vozidel. Hranice překročil u syrsko-tureckého přechodu Báb al-Háva.

Činnost turecké armády v Sýrii je v souladu s pravidly dohodnutými při jednáních v kazašské Astaně. Cílem je vytvoření takzvaných bezpečnostních zón v Sýrii, na čemž se domluvily Rusko, Turecko a Írán. Všechny tři země se také dohodly, že na kontrole dodržování klidu zbraní v těchto oblastech se budou na místě podílet jejich ozbrojené síly.

Turecko uvádí, že poskytne pomoc povstalcům, které již dlouho podporuje, právě s cílem realizovat uvedenou dohodu o bezpečnostních zónách. Prezident Recep Tayyip Erdogan už v neděli tvrdil, že do Idlibu vstoupila turecká armáda a že vojenská akce, na níž se podílí povstalecká Svobodná syrská armáda (FSA), probíhá "bez problémů".

autor: reč