X.sjezd KSČM

leden 2018 - volba prezidenta

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Spousty pitné vody pohltí rodinné bazény

(12.5.2018)

Spotřeba vody v domácnostech loni podle statistiků vzrostla meziročně o 0,4 litru (o 0,7 procenta) na 88,7 litru vody na člověka a den. Spotřeba domácností stoupá již několik let, na minimu byla v roce 2013, kdy se v domácnostech spotřebovalo 87,1 litru na osobu a den. I nyní jde stále však o zhruba poloviční hodnoty proti spotřebě na konci 80. let, kdy se pohybovala kolem 170 litrů denně na osobu.

Podle agrárního analytika Petra Havla se mohlo na mírně vyšší spotřebě v posledních letech podepsat suché a teplé počasí, kdy si lidé napouštějí v létě bazény.

V České republice je bazén na každé třetí zahradě u rodinného domu či chaty, což je světový unikát. Celkový počet bazénů, které jsou trvale umístěné na zahradách, je podle několika let staré studie společnosti Mountfield 360 až 400 tisíc. Podobný je počet nafukovacích sezónních bazénů. Podle Havla je lidé napouštějí nejčastěji pitnou vodou.

»Nejvyšší spotřeba vody je v Praze. Převyšuje 109 litrů na osobu za den. Nejnižší je naopak ve Zlínském kraji, kde je o 33 litrů menší. Spotřeba vody v domácnostech meziročně vzrostla o 0,4 litru na obyvatele za den,« uvedla Soňa Horáčková z oddělení statistiky životního prostředí Českého statistického úřadu.

Podle Havla není na růstu nic špatného, ČR je z hlediska spotřeby vody jedním z nejvíce šetrných států Evropské unie. Navíc díky většímu zatížení vodohospodářské soustavy nemusí vodohospodáři tak často proplachovat trubky a nevzrůstají jim tak podle Havla náklady.

Ředitel společnosti Veolia ČR Martin Bernard sdělil, že se teprve uvidí, jestli je letošní nárůst jen odchylkou, nebo zda půjde o trvalý trend. »Obecně platí, že vyšší spotřeba vody a s ní spojený větší průtok v potrubí vede ke zkrácení doby, kterou se voda v potrubí zdrží. To snižuje riziko zanášení a reznutí potrubí a frekvenci, se kterou je nutné ho odkalovat,« uvedl.

Vyšší průtok má podle něj pozitivní vliv i na mikrobiální nezávadnost vody v potrubí. »To většinou znamená méně časté dochlorování pitné vody na cestě od zdroje ke spotřebiteli,« dodal.

Ztráty ve vodovodní soustavě se loni zvýšily. Jejich podíl zaznamenal v loňském roce podle ČSÚ nárůst z 15,4 na 16,4 %. Podle statistiků se loni také o 0,6 koruny za metr krychlový zvýšila cena pitné vody (bez stočného) na 37,2 Kč/m3 bez DPH.

autor: (ici)