X.sjezd KSČM

Doma i ve světě

USA zablokovaly vyšetřování masakru

(16.5.2018)

Několik set Palestinců se střetlo na Západním břehu Jordánu s izraelskými vojáky.

Palestinci si vždy 15. května připomínají nakbu, katastrofu, za kterou označují vznik Izraele, založeného před 70 lety. Tehdy své domovy musely opustit statisíce jejich předků a celé rodiny dodnes žijí jako uprchlíci v provizorních podmínkách. V Ramalláhu se připomnělo 70. výročí odchodu Palestinců do diaspory sedmdesátisekundovým houkáním sirén. Veškerý provoz a činnost se na tuto dobu zastavily. Demonstranti v Ramalláhu a v Betlémě vytvořili hustý kouř pálením pneumatik. Házeli na vojáky kameny a Izraelci zasahovali slzným plynem. Jednoho Palestince zabili. Protest se konal v rámci generální stávky, kterou vyhlásil předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva opakovaně odsoudil pondělní násilí ze strany izraelských bezpečnostních složek při pondělních protestech Palestinců v Gaze a zároveň vyzval k nezávislému vyšetření události. Při pondělních střetech mezi Palestinci a izraelskými vojáky v Pásmu Gazy přišlo o život téměř 60 Palestinců. Izrael se stal terčem mezinárodní kritiky za použití ostrých nábojů při střelbě na demonstranty. Německo rovněž podpořilo nezávislé vyšetření pondělních událostí. Náměstek britského ministra zahraničí Alistair Burt, který zodpovídá za oblast Blízkého východu a severní Afriky, prohlásil, že incident je nutné vyšetřit.

Mezi členy Rady bezpečnosti OSN koloval v pondělí návrh společného prohlášení k násilí na hranici Izraele a Pásma Gazy, ve kterém byla obsažena i výzva k »nezávislému a transparentnímu« vyšetření střetů. Podle diplomatických zdrojů agentur AFP a DPA ale přijetí tohoto prohlášení zablokovaly Spojené státy.

Na pondělní masakr v Gaze nejostřeji zareagovaly Turecko a Jihoafrická republika. Oba státy násilí izraelských bezpečnostních složek odsoudily a stáhly své velvyslance z Izraele, informoval francouzský list Le Monde. Turecko v reakci na incident povolalo ke konzultacím také svého velvyslance v USA. Prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Izrael ze »státního terorismu«.

zdroj: (čtk)