X.sjezd KSČM

Doma i ve světě

Soros se stahuje z Maďarska

(16.5.2018)

Nadace Open Society Foundation (OSF) amerického finančníka maďarského původu George Sorose kvůli »represivnímu tlaku« vlády premiéra Viktora Orbána odchází z Budapešti do Berlína.

OSF to oznámila na svém webu s tím, že bude nadále v Maďarsku podporovat občanské skupiny pečující o kulturu, svobodu tisku, transparentnost, vzdělání či zdravotní systém.

»Nebudeme prolévat krokodýlí slzy (nad odchodem OSF do Berlína),« zareagovala maďarská vláda v prohlášení zaslaném agentuře AFP. Ta připomněla, že i Orbán býval svého času stipendistou Sorosovy nadace a že miliardář začal v rodné Budapešti rozvíjet své filantropické aktivity již od roku 1984.

V pondělí Orbánova vláda informovala v maďarském parlamentu výbor pro spravedlnost, že chce zpřísnit návrh zákona, který má zavést tvrdší pravidla pro činnost nevládních organizací. Má mimo jiné umožnit ministrovi vnitra zakázat jakékoliv nevládní organizaci působící v oblasti imigrace činnost, pokud by představovala »ohrožení národní bezpečnosti«. Zákonu se přezdívá Stop Sorosovi.

»Open Society Foundations přesouvá své mezinárodní aktivity koordinované z Budapešti a také zaměstnance do německého hlavního města Berlína, neboť v Maďarsku čelí rostoucím represivním tlakům v rámci politického a právního prostředí,« uvedla nadace v prohlášení. »Rozhodnutí odejít z Budapešti přichází v době, kdy se maďarská vláda připravuje uvalit další omezení na nevládní organizace pomocí balíčku zákonů označovaného jako Stop Sorosovi,« dodala OSF.

zdroj: (čtk)