X.sjezd KSČM

leden 2018 - volba prezidenta

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Ekonomika dosáhla vrcholu hospodářského cyklu a letos už začala pomalý sestup

(16.5.2018)

Hrubý domácí produkt vzrostl v prvním čtvrtletí letošního roku podle zveřejněného předběžného odhadu Českého statistického úřadu meziročně o 4,5 procenta a oproti předchozímu kvartálu se zvýšil o 0,5 %.

Na rozdíl od loňského roku byl růst HDP podle statistiků tažen výhradně rostoucí domácí poptávkou. »Pokračoval významný růst výdajů domácností a investičních výdajů firem. K tvorbě hrubé přidané hodnoty kromě průmyslu významně přispěla většina odvětví služeb. Dařilo se i stavebnictví,« uvedl ČSÚ.

Zaměstnanost byla podle něj v 1. čtvrtletí o 0,5 % vyšší než v předchozím čtvrtletí a oproti stejnému čtvrtletí loňského roku vzrostla o 1,7 %.

»Vývoj ukazuje, že česká ekonomika dosáhla na přelomu roku vrcholu svého hospodářského cyklu a v novém roce začala pomalý sestup,« uvedl analytik Raiffeisenbanky Jakub Červenka. »Meziroční tempo růstu HDP bude zpomalovat i v nadcházejících čtvrtletích, a to především ve druhé polovině letošního roku, který bude ovlivněn silnou základnou roku 2017,« doplnil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška jde o citelné, ale nikoliv nečekané zpomalení proti loňskému růstu. Ten byl totiž dlouhodobě neudržitelný. »Aniž by byla známa přesná struktura růstu, potvrzují se odhady, že k němu přestal přispívat čistý export. Česká ekonomika tedy přišla o jeden ze tří pilířů svého růstu. Pokud nicméně nepřijde ze zahraničí nečekaný šok, očekáváme pro českou ekonomiku v dalších čtvrtletích stabilizaci meziročního tempa nad třemi procenty,« uvedl Šobíšek.

Zpomalilo i Německo

Hospodářský růst eurozóny i celé Evropské unie v 1. čtvrtletí oproti předchozím třem měsícům zpomalil na 0,4 %, informoval Eurostat. Ve 4. čtvrtletí přitom HDP eurozóny vzrostl o 0,7 % a celé EU 0,6 %. Meziročně pak HDP v eurozóně zpomalil na 2,5 z 2,8 % a v EU na 2,4 z 2,7 %.

Slovenská ekonomika v 1. čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,9 %, přičemž stejného mezikvartálního tempa růstu dosáhla i v posledním čtvrtletí loňska. Ve svém rychlém odhadu to uvedl slovenský statistický úřad.

Tempo meziročního růstu HDP Slovenska zrychlilo na 3,6 z 3,5 % ve 4. čtvrtletí minulého roku. Spolu s růstem ekonomiky se na Slovensku zvýšila i zaměstnanost, v 1 kvartálu meziročně o 2,2 %. Dosáhla tak stejného tempa růstu jako v posledním čtvrtletí minulého roku.

Hospodářský růst Německa v 1. čtvrtletí zpomalil na 0,3 z 0,6 % v předchozích třech měsících. Důvodem byly slabé výsledky zahraničního obchodu, vyplývá z předběžné zprávy německého statistického úřadu. Růst německé ekonomiky tak byl nejslabší od třetího kvartálu 2016. Meziročně Německo zvolnilo tempo na 1,6 z 2,3 % v předchozích třech měsících. Na výkonnosti německé ekonomiky je silně závislá značná část českých firem.

autor: (ici)