X.sjezd KSČM

leden 2018 - volba prezidenta

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Čína varovala USA, že zruší dohody

(4.6.2018)

Čína varovala Spojené státy, že veškeré nové dosažené dohody o obchodu a podnikání mezi oběma zeměmi ztratí platnost, pokud Washington zavede cla a další obchodní sankce.

Varování podle agentury Reuters následovalo po posledním kole obchodních jednání mezi oběma stranami v Pekingu. USA a Čína si vzájemně vyhrožují uvalením cel na zboží v hodnotě až 150 miliard dolarů (asi 3,2 bilionu Kč), přičemž toto napětí odstartovaly kroky amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Krátké prohlášení, vydané státní tiskovou agenturou Nová Čína po jednání, které vedli čínský vicepremiér Liou Che a americký ministr obchodu Wilbur Ross, se o nových konkrétních dohodách nezmínilo. Zmínilo však shodu, které obě strany dosáhly v květnu ve Washingtonu, kde Čína souhlasila s výrazným zvýšením nákupu amerických výrobků a služeb.

»Obě strany zdařile jednaly o uskutečňování shody dosažené ve Washingtonu a v mnoha oblastech, jako je zemědělství a energetika, dosáhly pozitivního a konkrétního pokroku,« uvedla Nová Čína. Dodala, že podrobnosti mají ještě definitivně potvrdit obě strany.

Postoj Pekingu je podle Nové Číny konzistentní, tedy je ochoten zvýšit dovoz ze všech zemí, včetně USA. »Reforma a zpřístupňování rostoucí domácí poptávky jsou národní strategií Číny. Naše zavedené tempo se nezmění,« uvedla agentura a dodala: »Úspěchy Číny a Spojených států by měly být založeny na předpokladu, že si obě strany vzájemně vyjdou vstříc na půl cesty a nepovedou proti sobě obchodní válku. Pokud Spojené státy zavedou obchodní sankce včetně cel, budou všechna hospodářská a obchodní ujednání mezi oběma stranami neplatná.«

Americký ministr obchodu Wilbur Ross při svém krátkém vystoupení před novináři pouze pochválil atmosféru jednání.

autor: (ici)