X.sjezd KSČM

leden 2018 - volba prezidenta

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Přes miliardu dotace pro Babišovi firmy

(5.6.2018)

Vláda Andreje Babiše se staví proti zamýšlenému omezení dotací pro velké farmy, které má v plánu Evropská unie. Důvod je nyní zřejmý. Jen na zemědělských dotacích totiž firmy okolo onoho Andreje Babiše získaly v loňském roce rekordní sumy. Více než miliardu korun. Informaci přinesl server Echo24.cz.

Babiš teď společnosti těžící z rozpočtu EU a ČR formálně neovládá. V jejich čele je oficiálně jeho manželka a jeho právníci. Příjmy Agrofertu z dotací však strmě rostou od chvíle, kdy Babiš nastoupil do vlády.

Ona miliarda přitom není definitivní číslo. Společnosti Agrofertu dále získaly další vysoké dotace do rozvoje, na stavby, opravy a tak dále. Ve zméněné miliardě korun také nejsou započítány zemědělské dotace podnikům, kde má Agrofert menší podíl než padesát procent a příjmy z dotací firem holdingu na Slovensku.

Že se Babišovi od vstupu do vlády nebývale daří, potvrzují také údaje časopisu Forbes. Podle něj majetek obviněného předsedy vlády v demisi rychle stoupá. V roce 2017 dosahoval hodnoty 88 miliard. Když Babiš nastoupil do politiky, měl majetek v objemu 40 miliard.

autor: ref