X.sjezd KSČM

Doma i ve světě

Práce na léta

(8.6.2018)

V Mosulu, který téměř před rokem z rukou teroristické organizace Islámský stát (IS) dobyla zpět irácká armáda s podporou náletů mezinárodní koalice, byly dosud objeveny stovky těl radikálů a civilistů.

Rozsah škod je obrovský a opravy, na které chybí dostatek finančních prostředků, mohou trvat několik let, uvádí v reportáži arabská televize Al-Džazíra. Mosul, který byl dříve druhým největším městem v Iráku, ale dnes jsou z něj ruiny, dobyla irácká armáda loni v červenci. Porážku organizace v Iráku pak ohlásil premiér Hajdar Abádí v prosinci. Podle mnohých expertů byla bitva o Mosul, kterého se IS zmocnil v roce 2014 a prohlásil za hlavní město svého chalífátu v Iráku, nejtěžším bojem o město od druhé světové války.

V sutinách budov a u břehu řeky Tigris bylo dosud podle armády objeveno 700 těl příslušníků IS a také mnoho mrtvých civilistů, kterým se nepodařilo včas uprchnout. Pátrání po dalších obětech pokračuje. Komplikuje ho však těžko přístupný terén a množství výbušnin, které po sobě radikálové zanechali.

V boji proti IS v provincii Ninive přišlo o život asi 10 000 civilistů, nejvíce z nich v západním Mosulu, uvádí Al-Džazíra. Boje proti IS v Iráku vysídlily zhruba dva miliony lidí, včetně 700 000 obyvatel Mosulu. Mnohé z nich čekají dlouhé měsíce, možná i roky života v uprchlických táborech, jelikož opravy Mosulu zatím nezačaly. Škody způsobené boji dosahují miliard dolarů. V únoru se v Kuvajtu konala dárcovská konference a Irák doufal, že získá od dárců až 88 miliard dolarů (1,9 bilionu Kč) na obnovu. Dárci se ale zavázali jen k 30 miliardám dolarů, a Irák tak zřejmě prozatím bude muset financovat většinu oprav z vlastních zdrojů.

zdroj: Halo Novinhy