X.sjezd KSČM

Doma i ve světě

Samolibý Trump způsobil fiasko summitu G7

(12.6.2018)

Dvoudenní summit ekonomicky nejvyspělejších zemí G7, který se v pátek a sobotu konal v Kanadě ve velmi napjaté atmosféře kvůli Trumpovým clům na dovoz oceli a hliníku, skončil navzdory snahám o uhlazení sporů fiaskem.

Americký prezident Donald Trump, který schůzku opustil předčasně, totiž nakonec v noci na neděli SELČ stáhl svou podporu už tak velmi opatrně formulovaného závěrečného prohlášení. Ve svých nechvalně proslulých příspěvcích na Twitteru se navíc nevybíravě vyjádřil na adresu kanadského premiéra Justina Trudeaua, který si předtím na tiskové konferenci dovolil chování USA kritizovat.

Pokračování sankcí

Vzhledem k rozporům ohledně nově zavedených amerických cel byl summit G7 konfliktní a neshody nastaly i u dalších témat. Členové skupiny například podpořili pokračování sankcí proti Rusku, které bylo z někdejšího seskupení G8 vyřazeno v roce 2014 kvůli tzv. anexi ukrajinského Krymu; Trump ovšem překvapivě prohlásil, že Rusko by se jednání skupiny mělo znovu účastnit, což kvitoval z Číny Vladimir Putin. »My jsme nevystoupili, budeme rádi, když všechny uvítáme v Moskvě,« odpověděl na otázku o možném návratu Ruska do G8.

Sedm průmyslových mocností se po jednáních v závěrečném komuniké zprvu mj. zavázalo, že budou bojovat s protekcionismem a zmodernizují Světovou obchodní organizaci (WTO), aby byla spravedlivější. V prohlášení se přitom země G7 postavily za systém obchodu založeného na pravidlech a zdůraznily snahu o snížení celních bariér i netarifních překážek a dotací. Konkrétní zmínce o amerických clech se text vyhnul.

»Jsme jako prasátko«

Klopotně dosažený kompromis nejdříve schválili všichni členové skupiny G7, kterou tvoří USA, Kanada, Japonsko, Británie, Německo, Itálie, Francie a rovněž Evropská unie jako celek, nakonec ale dohodu obrátil vzhůru nohama Trump. Ten na své tiskové konferenci partnery kritizoval a nesmyslně prohlásil, že Spojené státy byly ostatními desítky let jen využívány. »Jsme jako prasátko, ze kterého si všichni berou. Buď to okamžitě skončí, nebo s nimi přestaneme obchodovat,« řekl prezident.

Šéf Bílého domu, který vrcholnou schůzku opustil předčasně kvůli plánovanému jednání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v Singapuru, pak stáhl svou podporu závěrečného prohlášení. Vinu svedl na kanadského premiéra Trudeaua a jeho údajná »falešná prohlášení« na tiskové konferenci, která se konala po Trumpově odjezdu. Trudeau přitom jen zdůraznil, že Kanada si nenechá od nikoho poroučet… »Premiér nepronesl nic, co by neřekl už dříve, ať už veřejně nebo při soukromém rozhovoru s prezidentem Trumpem,« konstatoval posléze mluvčí kanadského ministerského předsedy.

Evropská unie dala najevo, že navzdory Trumpovu kroku se unijní postoj k závěrům summitu nemění. »Držíme se komuniké, které schválili všichni účastníci,« sdělil v noci na neděli mluvčí předsedy Evropské rady Donalda Tuska. Také Francie a Německo nic nemění na podpoře závěrů pátečního a sobotního summitu. S odkazem na vyjádření nejmenovaného činitele Elysejského paláce a mluvčího německé vlády to uvedla agentura Reuters. Spolupráce nemůže podle Paříže stát na emocích a na slovech vytržených z kontextu. »Chovejme se seriózně,« napomenul Trumpa francouzský zdroj podle ČTK.

»Ve skutečnosti to není opravdové překvapení, už jsme to zažili s dohodou o klimatu a s íránskou jadernou dohodou,« připomněl odmítavé postoje amerického prezidenta k oběma dokumentům německý ministr zahraničí Heiko Maas. »Důvěru můžete rozbít pomocí 280 znaků na Twitteru v řádu vteřin,« zmínil se zároveň ministr o Trumpově oblíbené (leč pochybné) formě komunikace s veřejností.

Neposlušný žák

Neobvyklá fotografie politiků z neformálního jednání během velmi napjatého summitu, která zachycuje Trumpa proti přesile ostatních lídrů, vyvolala poprask na sociálních sítích. Snímek fotografa Jescoa Denzela zveřejnil na Twitteru mluvčí německé vlády a mnozí ho okamžitě označili za jedinečné shrnutí obtížného rokování.

Fotograf zachytil situaci v zákulisí mezi dvěma koly oficiálních rozhovorů, kdy se kolem Trumpa srotili ostatní politici, aby si vyjasnili postoje. Americký prezident jako jediný sedí a působí defenzivně, zatímco na něj ze silnější pozice tlačí jeho oponentka, německá kancléřka Angela Merkelová. Všichni vyjednávači vypadají poněkud rozladěně, vraští čela, mají svěšené koutky úst nebo ruce založené před tělem.

Mnozí přispěvatelé na Twitteru okamžitě vycítili potenciál fotografie a začali ji intenzivně komentovat. »O řeči těla na téhle fotce by se dala napsat celá diplomka,« uvedl Liam O'Brien. »Tahle fotografie je umělecké dílo. Název: Řeč těla,« komentoval kompozici zase Arnór Dan.

Mnoho dalších tvrdí, že americký prezident vypadá před Merkelovou jako neposlušný žák před přísnou učitelkou nebo jako dítě, které dostává od matky pořádně vynadáno.

Podpora dívkám

Jedno pozitivum ale summit přece jen vyslal. Členské země skupiny a Světová banka se rozhodly věnovat téměř tři miliardy dolarů (přes 60 miliard korun) na vzdělání dívek. Peníze mají pomoci zejména dívkám v chudších zemích a ve státech, kde zuří válečné konflikty. Podle kanadské vlády jde o vůbec největší jednorázovou investici do této oblasti.

Největší částkou přispěje Světová banka, která chce během pěti let uvolnit dvě miliardy dolarů. Dalšími velkými dárci jsou právě Kanada, která během tří let přispěje 310 miliony dolarů, a Británie, která investuje 250 milionů dolarů.

Z fondu na dívčí vzdělání se bude investovat do infrastruktury, ale i do vzdělání učitelů. Podle Dětského fondu OSN UNICEF je po celém světě na 75 milionů dětí, které nenavštěvují školu. Větší část z nich tvoří dívky, u nichž je 2,5krát vyšší pravděpodobnost, že v případě nouze či konfliktu školní lavici opustí.

autor: Roman JANOUCH