X.sjezd KSČM

Doma i ve světě

Brusel chce po Česku miliardy

(12.6.2018)

omu se přidělují zemědělské dotace, Česko v minulých letech kontrolovalo nedostatečně. Tvrdí to Evropská komise a chce za to zemi tvrdě pokutovat. HN zjistily, že komise navrhla sankci přibližně 7,5 miliardy korun. Mezery odhalili unijní auditoři při kontrole loni v září, české ministerstvo zemědělství ale výtky odmítá. Pokutu chce při jednání s Bruselem zvrátit, jinak se bude soudit. Zemědělce kaž­dopádně ujišťuje, že to na ně nebude mít dopad.

"Ministerstvo jednoznačně odmítá výklad Evropské komise. Auditní řízení je na počátku, stanoviska si obě strany budou vyjasňovat při bilaterálním jednání," sdělilo HN tiskové oddělení ministerstva. Potvrdilo, že Brusel navrhl sankci deset procent z balíku na přímé platby, což představuje 2,3 miliardy korun za jeden rok. A k tomu pět procent z některých dotací, vyplácených z Programu rozvoje venkova, což je ročně kolem 200 milionů korun. Pokuta má být za tři roky − 2015, 2016 a 2017. Celkem tedy zmíněných zhruba 7,5 miliardy.

Problém se týká podmínek takzvaného aktivního zemědělce, které všechny členské země EU povinně zavedly od roku 2015. Cílem bylo, aby dotace na pozemky nebrali podnikatelé, kteří se zemědělské výrobě nevěnují.

Česko ovšem podle auditorů neprověřovalo, zda žadatel o dotace není součástí skupiny, jejíž další firmy působí v různých oborech, jak je to běžné u holdingů. Skupina by také měla prokázat, že alespoň třetina ze všech jejích příjmů pochází ze zemědělství. Stát to ale nevyžadoval ani nekontroloval.

Příslušné unijní nařízení přímo vyjmenovává obory podnikání, které mívají zemědělské pozemky, ale většina jejich tržeb je z jiné činnosti. Jde o letiště, vodárny, stálé sportovní a rek­reační areály, železniční služby či služby v oblasti nemovitostí.

Ministerstvo zemědělství se závěry šetření nesouhlasí a tvrdí, že neexistuje právní úprava, která by kontrolu zmíněné provázanosti podnikatelů nařizovala. "Předpis nestanovuje definici ani podmínky, jak to posuzovat. Evropská komise pak nemůže po členských zemích takový kontrolní postup vyžadovat," namítá.

Spor mezi Českem a Bruselem je o termín "skupina osob", uvedený v unijním nařízení. Podle českého ministerstva není tento pojem nijak upřesněn. "Nejsou popsány vazby subjektů, které by měly skupinu tvořit, ani podíly, počty a další kritéria," brání se úřad, který vede ministr Jiří Milek (za ANO).

autor: ran
zdroj: hosp.noviny