Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Syrská vojska míří na sever

(14.10.2019)

Jednotky syrských vládních vojsk se přesouvají na Kurdy ovládaný sever země, kde mají "čelit turecké agresi vůči syrskému území". V neděli o tom bez bližších údajů informovala syrská státní agentura SANA. Syrští Kurdové večer podle agentury AFP potvrdili dohodu s Damaškem, podle níž budou armádní síly rozmístěny poblíž syrsko-turecké hranice.

Zdroj blízký syrské vládě potvrdil, že schůzky mezi Damaškem a arabsko-kurdskými milicemi Syrské demokratické síly (SDF) se také uskutečnily už před zahájením turecké ofenzivy, ale i v jejím průběhu.

Abychom čelili turecké agresi a zabránili jejímu pokračování, dosáhli jsme dohody se syrskou vládou o rozmístění armády podél syrsko-turecké hranice s cílem podpořit SDF,“ uvádí se v nedělním prohlášení kurského vedení, z něhož citovala AFP. Arabsko-syrská koalice rovněž vyzvala syrskou armádu, aby osvobodila všechna území okupovaná tureckou armádou a jejích syrskými spojenci.

Víme, že budeme muset učinit bolestné kompromisy s Moskvou a Bašárem Asadem, pokud se vydáme cestou spolupráce s nimi. Pokud si ale budeme muset vybrat mezi kompromisy a genocidou našeho národa, určitě si zvolíme přežití našeho národa,“ vysvětlil v neděli v článku v časopise Foreign Policy pohnutky kurdského vedení pro změnu klíčového spojence vrchní velitel SDF Mazlum Kobani.

Za občanské války v Sýrii, jež trvá od roku 2011, vznikla na severovýchodě země faktická kurdská autonomie, kterou ale Damašek neuznává a kurdské bojovníky místy označoval za „zrádce“ kvůli jejich spojenectví s Washingtonem.
autor: rel