fax: +420 515 244 716

Znojmo KSČMMajákříjen 2016

říjen 2016

Vážené soudružky a soudruzi,

(2.11.2016) Dnešní vydání Majáku píši po nevydařených volbách do KZ se smíšenými pocity. KSČM na celorepublikové úrovni, krajské a okresní nesplnila očekávání. S velkým propadem ztrátou 50 % mandátů skončila v ČR na 3. místě s 10,55% a 86 mandáty. V krajích byly výsledky ještě horší. Jihomoravský kraj pro KSČM skončil propadem hlasů a mandátů a v konečném účtování jsme byli na 4. místě s 9,69% a pouze 7 mandáty. V porovnání ztrát z výsledku voleb roku 2012: KSČM skončila na 2. místě s počtem hlasů 64.805 hlasů a 16 mandáty. V roce 2016 skončila KSČM na 4. místě s počtem 33.393 hlasů a 7 mandátů. Jaké důvody vedly předchozí voliče KSČM, že nás nevolili je nutné analyzovat. Vítězné ANO pravděpodobně přetáhlo část voličů KSČM a ČSSD, která propadla ve velkých ztrátách jak mandátů, tak voličů. Dalším důvodem je letošní nízká volební účast 34,6 % tj. asi 2,5 mil. voličů ze 7,5 mil. evidovaných voličů. Ztráty zaznamenaly i ODS, TOP. Do některých ZK se dostaly nové strany a koalice /Piráti, starostové, nezávislí, SPO-SPD/. Povolební vyjednávání však v řadě krajů vyšachovalo z vedení vítězné ANO. Úspěšná byla KSČM v Ústeckém kraji, kde předešlé volby vyhrála a měla hejtmana Bubeníčka, nyní povolební vyjednávání stále probíhá.
Ukazuje se, že pokud nejsou k volbám předloženy zásadní a hlavní témata, občané ztrácejí o volby zájem. Celkové vyhodnocení a analýza výsledku letošních voleb se musí provést v následujících měsících a uvedeným tématem se zabývat i na hodnotících schůzích v ZO, OK a KK KSČM. Unáhlené závěry a hádky v rámci strany, by nebyly rok před volbami do PS PČR vhodné.
ZO KSČM mají před sebou hodnotící ČS a nominační konference. K celkovému obsahu jednání jsou zpracovány písemné dokumenty, které jsou vytištěny a předány do ZO. Je potřeba, aby si členové ZO vyhodnotili volby ve své obci a obvodě. Zde zjistíme určité příčiny nízké volební účasti, proč KSČM ztratila své voliče apod. OV KSČM ve volební kampani společně s kandidáty a členy strany udělal vše v maximální míře. Lidem a do domácností se rozdávaly tisíce letáčků, skládaček, kalendářů, volebních novin a dalších propagačních drobností. Byl zajištěn výlep plakátů do všech vesnic a měst našeho okresu. Přesto výsledek voleb nebyl úměrný této práci. Ztráta 50% hlasů na okr. Znojmo je citelná. Komunisté na Znojemsku docílili nejlepší výsledek ze 7 okresů v Jihomoravském kraji - 13,55%, ale daleko zaostali za předchozími úspěchy.
Tímto, bych chtěl jménem OV KSČM ve Znojmě poděkovat všem voličům KSČM, kteří nás přišli volit, všem kandidátům v čele s ing. Petrem Krátkým, který byl zvolen do ZK za aktivní přístup ve volební kampani. Letošní výsledek je pro nás poučením a je nutné se opět vzchopit a připravit na další volby v roce 2017.
Několik vět ke 4. mimořádnému zasedání ÚV KSČM dne 22.10.2016. V projednávání výsledku voleb a průběhu dalšího jednání zaznělo na předsedu ÚV s. V. Filipa a místopředsedu s. J. Dolejše mnoho ostrých a nechutných výtek ohledně volebních výsledků a ztráty mandátů. Byli vyzýváni k rezignaci nebo odvolání některými členy ÚV, aniž by počkali na konečný výsledek hodnocení voleb, který bude zpracován objektivně a bez emocí. Zejména lidé kolem místopředsedy J. Skály argumentovali naprostými nesmysly a výtkami na oba funkcionáře. Já se ptám, kde byli tito kritici v době voleb, jakými tématy oslovovali občany, zejména nestraníky. Nebyli nikde a nic nedělali, žádná témata a myšlenky nevyslovili. Pokud ano, tak to byly pouze fráze a podřadné věci, které obyčejného občana nezajímali. Proto se domnívám, že s. J. Skála by měl z výsledků voleb vyvodit sám osobní závěry a na svoji funkci rezignovat. Již dlouhodobě je slyšet z jeho strany slova nenávisti vůči s. Filipovi a dalším členům vedení strany, /jak před sjezdem, tak po sjezdu./ Rok před volbami do PS PČR nemůže s. Skála intrikovat a tím oslabovat KSČM v myšlení a názorech občanů voličů nestraníků a samotných členů strany. Je vidět, že vůbec nezná realitu dnešního života, názor obyčejných občanů a zejména mladých lidí, kteří studují, nebo úspěšně pracují doma i zahraničí. Nová vlna voličů mladé a střední generace, která vyrostla po roce 1989 má úplně jiné názory a hodnoty života než s. Skála. Proto nás komunisty při těchto volbách mladí nevolili a starší generace nestraníků přešla k populistovi Babišovi z ANO. Zůstali jen věrní voliči KSČM, stálá základna i pro budoucí volby. Jak a čím oslovit nové mladé voliče, bude na budoucích jednáních vedení strany. Je nutné vše analyzovat a navrhnout novou taktiku a myšlenky vedení volební kampaně.
Několik vět ke konání hodnotících a nominačních schůzí v ZO KSČM. OV vytiskl a předal na poradách předsedů „Hlášení z hodnotících členských schůzí“, které bylo doplněno o celkový obsah jednání. Doporučujeme, aby hodnotící ČS proběhly do konce listopadu 2016. Dvě městské konference ZN. a M.K. se uskuteční v prvním týdnu ledna 2017 a Okresní konference KSČM ve Znojmě se uskuteční v sobotu dne 21. ledna 2017 od 09.15 hod. v Kulturním domě Znojmě – Oblekovicích.
OV projedná a schválí POZ a celkový program OK, kádrová komise vybere a doporučí navržené kandidáty do PS PČR, kteří vzejdou z návrhů ZO. Je potřeba připravit maximálně 5 návrhů z celého okresu. Podle stanoveného klíče má právo každá ZO KSČM zvolit jednoho delegáta na okresní konferenci s hlasem rozhodujícím a má právo navrhnout hosty, kteří vykovávají funkci v okresním, krajském nebo ústředním stranickém orgánu, nebo budou kandidovat. Počítáme, že celkem by mělo být přítomno do 100 účastníků.
OV KSČM ve Znojmě přeje všem členům a funkcionářům hodně zdaru v konání hodnotících schůzí a žádá o zaslání nebo předání vyplněného hlášení ze schůzí do konce listopadu 2016 na OV KSČM.