Usnesení IX. sjezdu KSČM

Stručný volební manifest

Volební program KSČM 2017 - 2021

volby podle obcí do kraje v okrese Znojmo

Globální podvod ?

Znojmo KSČMAktuálně - střípky

Aktuálně - střípky

Herman lže: Vepři v Letech se neválí v místech, kde byl pracovní tábor

(14.7.2017)

Česká televize v pořadu 90' ČT24 a její web uveřejnily letecký snímek zobrazující budovy výkrmny vepřů s vyznačenými hranicemi pracovního tábora v Letech. Dokument přistihuje ministra kultury Hermana, když tvrdil, že se prasata válí v místech, kde umírali Romové, ze lži.

"Ukazuje se, že současná lokalizace, se kterou se mohou návštěvníci památníku seznámit na informačních tabulích, je zatížena určitou chybou a celý areál tábora je posunut více k západu. Díky tomu i náš výzkum bylo možné realizovat ne přímo v oploceném areálu vepřína, ale na severozápadní straně, na přiléhající louce, která patří obci,“ popsal  Vařeka okolnosti aktuálního archeologického průzkumu.

Ze zákresů na leteckém snímku vyplývá, že pracovní tábor byl i za plotem, kterým je vepřín ohraničený, ale nebyl pod hospodářskými budovami výkrmny čili vepři se ani náhodou nemohou válet v místech, kde Romové umírali v drtivé většině na epidimii, která v táboře propukla.

Kromě přesné lokalizace archeologové odhalili povrch původního tábora. "Hlavním zjištěním je, že pod povrchem terénu skutečně jsou zachovány hmotné pozůstatky tábora. Ten tábor nezmizel, nebyl zlikvidován, zplanýrován, odbagrován. Pod povrchem jsou hmotné pozůstatky, které je možné archeologicky dokumentovat,“ uvedl v televizním pořadu archeolog Pavel Vařeka.

autor: rpz