X.sjezd KSČM

Aktuálně - střípky

Nové sankce USA vůči Íránu a trh s ropou

(11.5.2018)

Asijské rafinerie údajně začaly hledat nové dodavatele ropy a připravují se na situaci, v níž budou platit obnovené americké sankce vůči Íránu. Ty by měly totiž následovat za vypovězením účasti USA na dohodě o íránském jaderném programu z roku 2015.

Írán je v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) třetím největším producentem ropy a jedním z hlavních dodavatelů suroviny do asijských rafinerií. Íránská ekonomika je na příjmech z prodeje ropy značně závislá. Po vypovězení dohody dostanou americké i zahraniční firmy podle amerického ministerstva zahraničí šestiměsíční lhůtu na ukončení kontraktů a obchodování a na stažení peněz.

Ehsan Khoman z finanční skupiny Mitsubishi UFJ řekl, že Trump dal jasně najevo, že nemá valný zájem uzavřít s Íránem jinou dohodu.

Za sankčního režimu do roku 2015 Írán dodával na trh denně jen asi milion barelů ropy, po zrušení sankcí se jeho produkce zvýšila a export vystoupil až na 2,5 milionu barelů denně. V letošním prvním čtvrtletí Írán vyvážel více než dva miliony barelů ropy denně. Odborníci nyní očekávají pokles na 300 000 až milion barelů podle toho, kolik zemí zaujme stejnou pozici jako Washington.

Khoman řekl, že Rusko, Čína, Turecko a Indie se pravděpodobně postaví proti sankcím a odběr íránské ropy zachovají na současných úrovních. Jihokorejské ministerstvo obchodu, průmyslu a energetiky oznámilo, že se bude snažit minimalizovat dopad rozhodnutí Washingtonu na jihokorejské společnosti a bude usilovat o výjimku z amerických sankcí na export ropy z Íránu. Khoman se ale domnívá, že Japonsko a Jižní Korea se podřídí, aby nepřišly o vliv USA v jednání se Severní Koreou.

Největším odběratelem íránské ropy je Čína, která v polovině roku 2016 nakupovala 900 000 barelů denně, letos ale odběr snížila na 600 000 barelů. Čínský zástupce citovaný agenturou Reuters řekl, že sankce čínské rafinerie poškodí, protože povedou k růstu cen ropy.

Saúdská Arábie jako největší exportér oznámila, že zabrání výpadkům v dodávkách. »Saúdská Arábie bude spolupracovat s hlavními producenty ropy v rámci OPEC i mimo něj, stejně jako s hlavními odběrateli, aby zamezila výpadkům v dodávkách ropy,« oznámilo saúdskoarabské ministerstvo energetiky. Saúdská Arábie dodává na trh zhruba deset milionů barelů ropy denně, přičemž kapacita její těžby činí 12 milionů barelů.

autor: (ici)