X.sjezd KSČM

Aktuálně - střípky

Česko je proti prohlášení EU

(12.5.2018)

Česká republika, Maďarsko a Rumunsko zablokovaly v minulých dnech přípravu společného prohlášení 28 zemí EU, které mělo být kritické k nadcházejícímu stěhovaní amerického velvyslanectví do Jeruzaléma. Zablokování z české strany potvrdil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, podle něhož se na přípravě blokace podílel prezident Miloš Zeman. Mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová v sobotu v této souvislosti sdělila, že Česká republika nevidí důvod, proč by se EU měla nyní k tématu opětovně vyjadřovat. Palestinské ministerstvo zahraničí vyslovilo hluboké politování nad rozhodnutím trojice unijních zemí.

Své velvyslanectví Spojené státy z Tel Avivu do Jeruzaléma přesunou v pondělí. Stane se tak na základě prosincového rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa, krok uvítala izraelská vláda. Pobouřil naopak Palestince, kteří chystají protesty a argumentují, že Washington už nyní nemůže být považován za nestranného zprostředkovatele mírových rozhovorů. Evropská unie dlouhodobě zastává názor, že jediným realistickým řešením izraelsko-palestinského konfliktu je vznik dvou států, kromě Izraele tedy i palestinského, s Jeruzalémem jako hlavním městem obou z nich.

České ministerstvo v sobotu na závěry prosincového summitu opět odkázalo. "Pozice byla jasně formulována prostřednictvím závěrů Evropské rady. Česká republika nevidí důvod, proč by se EU měla v tuto chvíli k tomuto tématu opětovně vyjadřovat," sdělila v sobotu mluvčí. Prezidentův mluvčí poté uvedl, že se na přípravě zablokovaní dohody podílel společně s premiérem v demisi Andrejem Babišem a ministrem zahraničí v demisi Martinem Stropnickým (oba ANO) i prezident. Zeman se opakovaně vyslovuje pro to, aby Česko následovalo amerického příkladu a do Jeruzaléma svou ambasádu přesunulo. V květnu otevře Česjá republika ve městě svůj honorární konzulát. Přestěhování svého velvyslanectví do Jeruzaléma plánuje také rumunská vláda.
Palestinské ministerstvo zahraničí v sobotu uvedlo, že postoj trojice unijních zemí včetně České republiky rozhodně odmítá, neboť je podle něj v rozporu s politikou EU, předchozími unijními prohlášeními a také s mezinárodním právem a rezolucemi OSN. Česko spolu s Maďarskem a Rumunskem svým rozhodnutím podle Palestiny také povzbudily izraelské okupační úřady k dalšímu porušování mezinárodního práva, uvádí prohlášení, o kterém informovala palestinská agentura WAFA. Palestina v sobotu státům EU, které byly pro prohlášení, poděkovala, Česku, Maďarsku a Rumunska naopak připsala plnou odpovědnost za důsledky jejich činu, obzvláště pak za jejich budoucí vztahy s arabským a islámským světem.

autor: rep