X.sjezd KSČM

Aktuálně - střípky

Plastová pohroma

(10.6.2018)

Státy by měly zvážit zákaz či zdanění jednorázových plastových tašek či nádob na potraviny. U příležitosti Světového dne životního prostředí 5. června to doporučila zpráva Programu OSN na ochranu životního prostředí (UNEP). Podle ní je recyklace nedostatečná a znečištění způsobené plasty postihuje celý svět.

»Pouze devět procent z devíti miliard tun plastů, které svět vyprodukoval, bylo recyklováno,« uvádí zpráva s tím, že většina plastů končí na skládkách nebo v přírodě. UNEP proto šíří slogan »Pokud to nemůžete znovu použít, odmítněte to«. Znečištění způsobené plasty totiž kontaminuje půdu a významně narušuje život v oceánech. Při spalování plastů se uvolňují toxické látky.

Největším zdrojem odpadů z plastových obalů je Čína. Následuje Evropská unie a Spojené státy americké. V přepočtu na jednoho obyvatele však vyprodukují nejvíc USA. Za nimi se umisťuje Japonsko a EU, napsala agentura Reuters. Podle studie UNEP se každoročně po celém světě použije až pět bilionů plastových tašek. Kdyby se rozprostřely vedle sebe, zabraly by dvojnásobnou plochu, než je rozloha Francie. »Plastová pohroma dosáhla do všech koutů Země,« uvedl šéf UNEP Erik Solheim.

Mezi nejúčinnější strategie k omezení nadužívání jednorázových plastových výrobků řadí UNEP cílené poplatky a zákazy. Na plastové tašky a polystyrénové obaly je uplatňuje přes šedesát zemí, řekla zástupkyně UNEP Elisa Tondaová. Zpráva současně volá po lepším třídění odpadu, větším množství recyklací a vzdělávání spotřebitelů. Přimlouvá se i za hospodářské pobídky na podporu ekologických alternativ k plastům.ˇ

zdroj: čtk