fax: +420 515 244 716

Aktuálně - střípky

40.000 dávek vakcíny proti covidu-19

(3.4.2021)

Maďarsko pošle v první polovině května České republice 40.000 dávek vakcíny proti covidu-19, oznámil dnes na facebooku šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó. O jaký preparát či preparáty půjde, neupřesnil. Uvedl, že jeho země bude mít do té doby už dost vakcín pro své obyvatele. Szijjártó v této souvislosti připomněl, že také Rakousko a Slovinsko hodlají Česku pomoci, informovala maďarská tisková agentura MTI.Česká republika je mezi zeměmi, které jsou v obtížné situaci kvůli špatnému zajišťování vakcín Evropskou komisí," citovala Szijjártóa agentura MTI. Šéf maďarské diplomacie také uvedl, že díky včasným nákupům východních vakcín jeho vládou a díky vakcínám zajištěným v rámci EU je jeho země "na špičce očkování v přepočtu na obyvatele" v rámci unie.

V pátek oznámilo Rakousko, že poskytne České republice 30.000 dávek vakcín proti covidu-19. Úřad spolkového kancléře Sebastiana Kurze to označil za ukázku solidarity poté, co podle něj EU selhala při nápravě nerovností v distribuci očkovacích látek mezi členskými státy. Kurz také uvedl, že k podobnému kroku vůči ČR se chystají i další země.

Český premiér Andrej Babiš v pátek na twitteru napsal, že akt solidarity dalo najevo i Slovinsko, které podle něj poskytne Česku 10.000 dávek proticovidové vakcíny.

Dávka 40.000 vakcín, kterou dnes přislíbilo České republice poslat Maďarsko, bude od firem Pfizer a BioNTech, nebo Moderna. Společně s 30.000 slíbenými dávkami z Rakouska a 10.000 ze Slovinska je to víc než opozicí kritizovaná ztráta 70.000 dávek z unijního vyjednávání o rozdělení deseti milionů dodatečných vakcín Pfizeru, řekl dnes v podvečer České televizi (ČT) premiér Andrej Babiš (ANO).

Podle médií Česko kvůli nesouhlasu s kompromisem na rozdělení dodatečných deseti milionů dávek vakcíny proti nemoci covid-19 v Evropské unii přišlo o 70.000 očkovacích dávek. Opoziční politici to označili za naprosté selhání Babiše. Představitelé koaliční ČSSD uvedli, že Babiš postup při vyjednávání nekonzultoval s vládou, a za výsledky tak nese odpovědnost sám. Babiš shrnul, že tři země slíbily 80.000 dávek. "Tedy o 10.000 víc, než mě kritizovala opozice," konstatoval.

ServeryDeníkNčiSeznamZprávyv pátek uvedly, že Babiš kvůli výsledkům unijních jednání začal zvažovat nákup ruské vakcíny Sputnik V, která zatím postrádá schválení od unijních orgánů. "To je samozřejmě komplikovanější záležitost, budeme to řešit v rámci ministerstva zdravotnictví. Je pravda, že Sputnik požádal Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA) o schválení. Uvidíme, jak to bude pokračovat," uvedl dnes Babiš.

zdroj: čtk