fax: +420 515 244 716

Mirek

Znojmo KSČMMajáklistopad 2017

listopad 2017

Vážené soudružky a soudruzi.

(29.11.2017)
Rok 2017 se pomalu blíží ke svému konci a každý správný hospodář musí bilancovat svoji práci. Také KSČM po uplynutí letošního roku bude na svých VČS v ZO strany hodnotit celkově svoji politickou práci. Zejména projedná činnost ZO, výsledky voleb do PS ve své působnosti, práci zastupitelů, plnění volebního programu, ale zejména důležitou přípravu komunálních voleb v roce 2018. Vedení strany očekává aktivity ze ZO a OV směřující k následujícímu X. sjezdu KSČM, který se uskuteční v sobotu dne 21. 4. 2018 v Nymburku.
OV KSČM ve Znojmě předpokládá, že ZO objektivně posoudí svoji práci, vyhodnotí výsledky voleb a zejména se vyjádří k přípravě komunálních voleb s možností sestavit KL. Je důležité si uvědomit, že v předchozích volbách do krajských zastupitelstev a PS PČR jsme neuspěli. Je před námi nelehký úkol, zejména se konsolidovat a udělat vše pro dobrý výsledek v komunálních volbách. V minulých volbách jsme postavili v okrese Znojmo 33 kandidátek a bylo zvoleno 71+2 zastupitelé. Získali jsme 5 starostů a 6 místostarostů, obsadili jsme v pořadí 3. místo v okrese. Máme na co navazovat, neboť předchozí výsledky nebyly špatné. Obhájit postavení však bude pro komunisty velice složité, neboť zde vznikají nová uskupení. Na celostátní úrovni všichni očekáváme, že komunisté v obcích a městech v následujících volbách se zmobilizují a postaví kandidátky v počtu jaký byl v minulosti, nebo ještě navýší. Bude to společná práce nás všech komunistů a sympatizantů, kteří budou ochotní jít na naše kandidátky. Okresní konference KSČM musí objektivně posoudit výsledky práce celé okresní organizace, výsledky voleb a pravdivě analyzovat možný další vývoj a schopnost obhájit v dnešní společnosti své postavení.
Delegáti OK KSČM ve Znojmě posoudí ve svých diskusních vystoupeních celkovou situaci v našem regionu před a po volbách do PS. Vyjádří se k nedostatkům i případným chybám ve volební kampani, které pravděpodobně ovlivnily konečný výsledek. Je nutné podotknout, že špatný výsledek pro stranu byl plošný po celé ČR, což dokazuje, že obsah a zvolené téma volební kampaně neoslovilo většinu občanů. Zpracovaná hodnocení výsledků voleb, ale zejména vedení volební kampaně pro vyšší stranické orgány budou hlavní součástí pro jednání na úrovni okresů, krajů a samotném X. sjezdu KSČM. Je potřeba v objektivní analýze stanovit chyby, nedostatky a najít poučení pro budoucnost jak dál. Není možné zabřednout ve straně do hádek, osočování, urážení ve veřejné polemice na sociálních sítích. V HaNo bylo publikováno mnoho článků a názorů na výsledek voleb. Podle mého soudu, velmi pravdivé a objektivní hodnocení výsledku voleb popsal opětovně zvolený poslanec KSČM Miroslav Grebeníček v článku HaNo ze dne 9. 11. 2017. Tento článek budeme publikovat v příštím vydání Majáku.
Volby skončily a začíná povolební vyjednávání na sestavení vedení PS v obsazení výborů, komisí a podvýborů sněmovny. Do určité míry je zde dohoda mezi vítězem voleb ANO, SPD, KSČM a dalšími subjekty na složení a ustanovení dolní komory parlamentu. ČSSD je stále v šoku a pravice v čele s Kalouskem plive oheň a síru na všechny, kteří mají zájem aby vše fungovalo. To je - schválit rozpočet na rok 2018, vyplatit navýšení důchodů, zvýšit mzdy, vláda podat demisi a další již schválené návrhy. Kalousek, Bělobrádek, Gazdík a Fiala svým nedemokratickým blokem vše ve sněmovně bojkotují a lživě pomlouvají. Jejich heslo je čím hůře, tím lépe pro nás politické ztroskotance. Je obrovská škoda, že TOP překročila 5% a komediant Kalousek se vrátil zpět do sněmovny.
KSČM bude nadále v oslabení 15 mandátů prosazovat náš volební program, hledat společná témata a body programů na prohlasování. Budeme konstruktivní opozicí, která myslí na obyčejné lidi, sociální jistoty a důstojný život. Pokud se podaří sestavit vládu, ať ukáže co dovede splnit ze svých slibů. Pokud zklame, příště ji nikdo volit nebude, což ukázala historie u ODS, ČSSD, KDU-ČSL, STAN, TOP, US, ODA a jiné. Občané nezapomínají, přestože někdy u voleb naletí krásným populistickým slibům.
V roce 2018 se uskuteční ve dnech 12. a 13. ledna volby prezidenta ČR. První kolo bude soubojem současného prezidenta Miloše Zemana s dalšími osmi kandidáty. Jedná se o kandidáty, kteří stojí v jedné řadě proti jedinému soupeři M. Zemanovi. Pokud by M. Zeman vyhrál v prvním kole nad 50%, je souboj rozhodnut. Pokud se uskuteční druhé kolo voleb ve dnech 26. a 27. ledna 2018, budou všichni soupeři podporovat protikandidáta M. Zemana s cílem ho porazit. Je na nás všech rozumných občanech, abychom podpořili volbu Miloše Zemana a zastavili negativní vývoj nedemokratických, mafiánských zbohatlíků a vlastizrádných piklů zbývajících kandidátů. Pojďme k volbám a volme Miloše Zemana.
Vážené soudružky, vážení soudruzi v měsíci prosinci budou vánoční svátky a následně přijde nový rok 2018. OV KSČM ve Znojmě Vám všem přeje krásné a poklidné vánoční svátky, hodně zdraví, štěstí a rodinné pohody v nastávajícím roce 2018.
autor: Miroslav Vlašín, předseda OV KSČM