fax: +420 515 244 716

březen 2018

Výročí

(5.4.2018)

Měsíc březen je bohatý na události, které mají z historického hlediska nezastupitelné místo nejen v dějinách naší republiky, ale i z pohledu celosvětového. Zatímco „naši humanisté“ usilovně trvají na vyvěšování vlajek Tibetu, aniž by respektovali historické skutečnosti uvedených událostí a v mnohých případech se řídí jenom úzkým pohledem, že útok na Čínu a její zřízení je to pravé ořechové. Zcela mimo jejich zřetel a bohužel i našich sdělovacích prostředků jsou události, které je třeba v dalším ve stručnosti připomenout.

15.březen 1939 je z historického hlediska důležitá a tragická událost a to nejen pro obyvatele tehdejšího Československa. Je to tragické datum, kdy prakticky ze dne na den byli zbaveni svobody a byla jim přisouzena úroveň druhořadého říšského obyvatelstva. Hitlerněkolik měsíců potom, co po Mnichovské dohodězískal pohraniční oblasti tzv.Sudet výměnou za slib, že zbytek Československa nechá na pokoji, tuto dohodu porušil! Tímto podlým aktem vyslal ostatním mocnostem jasný signál, že si bude dělat co chce a své záměry bude v případě nutnosti řešit i pomocí zbraní. Následně 16.března vznikl jeho výnosem Protektorát Čechy a Morava. Na dlouhých šest let se stalo, že obyvatelé tohoto protektorátu, kterých bylo přes 7 milionu, ztratili veškerý vliv na dění ve své zemi.

16.březen 1968 je den, kdy byla před 50.lety ve vietnamské vesnici My Lai spáchána vražda dle různých zdrojů až 504 neozbrojených civilistů, převážně žen a dětí. Tuto masovou vraždu spáchali vojáci 23.pěší divize Americal U.S. Army v době vietnamské války. Spolu s masakrem v No GunRi v Korejské válce v roce 1950 byl tento masakr jedním z největších provedených americkými silami ve 20.století. Uvedený incident byl zveřejněn v listopadu 1969 a vyvolal světový ohlas a šok. Informace o masakru přispěly k růstu odporu domácí opozice vůči zapojení USA do vietnamské války a odhalily  snahy o zakrývání  důkazů o vraždění nevinných civilistů. Za masakr bylo vyšetřováno a souzeno celkem 23 amerických vojáků, ale pouze jeden z nich byl odsouzen na tři a půl roku domácího vězení! Opravdu odpovídající trest za utrpení 504 obětí !

Nejde mi o vyvěšování příslušných vlajek, jde o to, aby si společnost uvědomila tragické dny své minulosti, připomněla je těm, kteří je nezažili nebo si je nemohou pamatovat. A to je především úloha sdělovacích prostředků, vzdělávacích institucí, ale i rodinné výchovy. Bylo spíše k pláči, než k smíchu, když naše „uvědomělá“ mládež na demonstraci dne 15.března 2018 neuměla odpovědět na otázku redaktorky televize, kdo byl našim prvním prezidentem včetně základních neznalostí Ústavy ČR. Z této skutečnosti lze vyvodit závěr zda vůbec věděli za co demonstrují a komu to slouží!?

autor: ing.Petr Krátký, krajský zastupitel